Jääkö Amelia Earhartin kohtalo ikuiseksi mysteeriksi? Maailmanympärilennolla sattunutta katoamista on yritetty selvittää jo 83 vuotta

Tasan 83 vuotta sitten, heinäkuun 2. päivänä vuonna 1937 tapahtui katoamismysteeri, johon ei ole saatu selvyyttä vielä tänä päivänäkään.

Tuona päivänä ensimmäisenä naisena Atlantin yli lentänyt Amelia Earhart ja hänen navigoijansa Fred Noonan katosivat maailmanympärilennollaan.

Kenelläkään ei ole nykyäänkään tietoa, mitä heille tapahtui. Varmaa on se, että kaksikko nousi Lockheed 10E Electra -koneellaan ilmaa Papua-Uusi-Guinean Laesta kohti Howlandsaarta. Matkaa oli reilut 4 100 kilometriä. Viimeinen näköhavainto heistä tehtiin Nukumanusaarten yltä.

Lähettämiensä radioviestien perusteella Earhart ei löytänyt oikeaa paikkaa ja pikkuruista saarta, johon he olivat matkalla. Kaksisuuntainen radioyhteys ei toiminut, ja lopulta yhteys katosi kokonaan.

Kohtalosta useita teorioita

Mitä sitten todella tapahtui? Sitä jäänee ikuiseksi arvioitukseksi. Spekulaatioita ja arvailuja kaksikon kohtalosta kuitenkin riittää.

Tutkimuksiakin asian suhteen on tehty jo useiden kymmenien vuosien ajan. Esimerkiksi The International Group for Historic Aircraft Recovery – TIGHAR -järjestöstö on tehnyt lukuisia etsintäretkiä katoamisalueille ja ryhmä on käyttänyt tutkimuksiin useita miljoonia euroja.

Yleisin teoria Earhartin katoamiselle on, että lukuisten radiosuunnistuksessa tehtyjen virheiden ja teknisten ongelmien vuoksi hänen koneensa syöksyi mereen ja murskaantui.

Toisen teorian kannattajat puolestaan uskovat, että japanilaiset ottivat Earhartin kiinni ja vangitsivat hänet. Tätä teoriaa tutki myös History Chanel, jonka dokumentissa kerrotaan valokuvasta, joka voisi mahdollisesti todistaa tämä teorian.

TIGHAR-järjestön tutkimusten ja teorian mukaan Earhart teki puolestaan pakkolaskun 650 kilometrin päässä oikeasta kohteesta olleelle pikkuiselle Nikumaroro-atollille ja eli siellä haaksirikkoisena jopa kuukausia.

Luurangon mittasuhteet sopivat

Nykyisin Kiribatin Phoenixsaariin kuuluvalta asumattomalta Nikumaroro-atollilta löydettiin vuonna 1940 haaksirikkoisen ihmisen luuranko.

Brittiasiantuntijat tutkivat luurangon ja totesivat sen kuuluneen miehelle, joten asiaa ei tutkittu silloin sen tarkemmin. Toisin on ollut myöhemmin.

TIGHAR on yrittänyt todistaa jäännösten kuuluvan kadonneelle lentäjälegendalle jo parikymmentä vuotta ja tutkinut luurangosta saamiaan tietoja.

– Soveltaen nykyajan oikeuslääketieteellisiä tekniikoita ja tietoutta tuolloin tehtyihin mittauksiin, etnisen alkuperän ja mittojen puolesta kyseessä voi olla nainen, ryhmän johtaja Ric Gillespie sanoi vuonna 2016 CNN:n haastattelussa.

Tennesseen yliopiston professori Richard Jantz on analysoinut luiden mittoja ja verrannut niitä Amelia Earhartin vartalon mittasuhteisiin. Jantzin mukaan näyttäisi siltä, että luut sopisivat Earhartin mittoihin 99 prosenttia paremmin, kuin muihin suuressa vertailuryhmässä olleisiin henkilöihin. 

Hänen mukaansa on siis hyvin todennäköistä, että luut olivat Earhartin.

Tätä ei kuitenkaan päästä todistamaan täysin varmaksi, sillä kyseinen luuranko on ajan saatossa kadonnut.

Katoaminen pysyy siis edelleen mysteerinä.

Lue myös:

    Uusimmat