Sadat vapaaehtoiset kerääntyvät etsimään Loch Nessin hirviötä Skotlannissa – hirviön tarina houkuttelee turisteja edelleen

Loch Nessin hirviötä etsitään jälleen Skotlannissa.

Ensimmäiset maininnat Loch Nessin järvessä elävästä hirviöstä ovat jo keskiajalta, jolloin aikalaiset kertoivat havainnoista järvessä elävästä vesipedosta.

Skotlannissa alkaa viikonloppuna jahti Loch Nessin hirviön löytämiseksi. Kyseessä on suurin julkkishirviön etsintäoperaatio 50 vuoteen, kertovat muun muassa Guardian ja BBC.

Loch Nessin hirviö on tunnettu 1940-luvulta lähtien nimellä Nessie. Ensimmäiset maininnat Loch Nessin järvessä elävästä hirviöstä ovat jo keskiajalta, jolloin aikalaiset kertoivat havainnoista järvessä elävästä vesipedosta.

Etsintään osallistuvat sadat vapaaehtoiset eri puolilta maailmaa ovat varustautuneet esimerkiksi drooneilla ja kaikuluotaimilla. Etsinnän on määrä kestää kahden päivän ajan, ja sinä aikana on tarkoitus naarata 230 metrin syvyistä järveä ilmasta ja vedestä käsin. Makeavetinen järvi on tilavuudessa mitattuna koko kuningaskunnan suurin.

– Toivomme voivamme innostaa uutta Loch Ness -harrastajien sukupolvea, ja liittymällä tähän etsintään sinulla on todellinen mahdollisuus henkilökohtaisesti kokea tämä mysteeri, joka on kiehtonut monia ihmisiä ympäri maailmaa, sanoo vapaaehtoisia etsijöitä opastava Alan McKenna Guardianille.

Kuuluisa valokuva paljastui huijaukseksi

Varhaisin kirjallinen maininta on vuodelta 565 irlantilaismunkin elämäkerrasta. Tekstissä hirviön kuvaillaan hyökänneen uimarin kimppuun ja olleen iskemäisillään uudelleen, kun munkki määräsi sen vetäytymään.

Vuonna 1934 Daily Mail -lehti julkaisi valtavaan kansainväliseen kuuluisuuteen nousseen valokuvan, jossa Nessien pään ja pitkän kaulan sanottiin nousevan vedenpinnan yläpuolelle. Kuva tosin paljastui myöhemmin huijaukseksi, kun yksi huijauksessa mukana ollut paljasti asian kuolinvuoteellaan.

Paikalliset asukkaat, vierailijat ja jopa tutkijat ovat eri mieltä siitä, onko Nessietä oikeasti olemassa. Nessietä on kuvailtu aikojen saatossa muun muassa pitkäkaulaiseksi dinosaurukseksi, jättimäiseksi ankeriaaksi tai muuten vain hirviöksi.

Vuosien saatossa Nessie-havaintoja on kuitenkin kirjattu yli tuhat. Viimeisin suuri etsintäoperaatio hirviön löytämiseksi oli vuonna 1972.

Vuonna 2018 kansainvälinen ryhmä yliopistotutkijoita teki järven DNA-tutkimuksen etsiessään sieltä epätavallisia lajeja. Tutkijat sulkivat myöhemmin pois mahdollisuuden siitä, että järvessä olisi isokokoisia eläimiä, jotka voisivat olla syynä ilmoituksiin hirviöhavainnoista.

Oli hirviö todellinen tai ei, tarina houkuttelee paikalle turisteja, jotka rikastuttavat Skotlannin taloutta miljoonilla punnilla joka vuosi.

Lue myös:

    Uusimmat