MTV seurasi Liisa-myrskyn etenemistä: Katkenneita sähköjä on saatu palautettua, mutta yli 40 000 asiakasta edelleen sähköttä

4:23
MTV Uutiset Live kävi läpi yhdessä meteorologi Liisa Rintaniemen kanssa, miten runsassateinen Liisa-myrsky riepottelee Suomea – katso tämän hetkinen tilanne videolta.

Suomea moukaroi tänään talvimyrsky, kun voimakas matalapaine toi Ruotsin puolelta mukanaan myrskysäätä, vettä ja lumisadetta.

Ilmatieteen laitoksen mukaan tuuli on torstaina voimakasta ja puuskaista. Tuulivaroituksia on annettu monin paikoin ja esimerkiksi maan keskiosissa tuuli voi olla vaarallisen voimakasta.

Koillismaalla ja Etelä-Lapissa sataa Ilmatieteen laitoksen mukaan tänään runsaasti lunta. Illasta alkaen räntä- tai lumikuuroja tulee myös muualla maassa.

Esimerkiksi Kainuun ja Rovaniemen seudulle on annettu varoitus erittäin huonosta ajokelistä.

MTV Uutiset seurasi myrskyn etenemistä tässä artikkelissa. Kerro toimitukselle, jos todistit myrskytuhoja, tai otit niistä kuvan tai videon! Sähköposti: uutiset@mtv.fi, WhatsApp: 040 578 5504.

21.35: Seuranta päättyy.

18:47: Liisa-myrskyn katkomia sähköjä on saatu laajalti palautettua. Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan sähköttä oli hieman ennen kello 18:aa runsaat 43 500 asiakasta.
Sähkökatkoja oli liki 160 kunnassa ja yhteensä 26 yhtiöllä.

Eniten sähkökatkoja on Keski-Suomessa ja Pohjois-Savossa.

Liisa on liikkumassa Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Kainuun alueella. Merialueilla kovimmat tuulet puhkuvat Perämerellä ja itäisellä Suomenlahdella.

14:31: Länsi-Suomessa on ollut erityisen runsaita sateita. 

14:10: Lähes 77 000 taloutta on ilman sähköä, selviää Energiateollisuuden sähkökatkokartasta

13:53: Merivartiosto kehottaa ihmisiä pysymään maissa ja tarkistamaan veneiden kiinnitykset. 

13:20: Tampereen ja Jyväskylän väliselle junaradalle kaatunut puu on aiheuttanut sähköratavaurion, kertoo rataliikennekeskus. Junat korvataan toistaiseksi linja-autoilla Oriveden ja Jyväskylän välillä.

12:40: Tuoreimman tiedon mukaan 55 000 taloutta on ilman sähköä. 

12:37: Kalasataman metroasemalla Helsingissä yksi metroaseman ulkoverhoilulaseista irtosi kiinnikkeistään ja putosi kadulle. Tilanteessa ei sattunut henkilövahinkoja. Metroaseman sisäänkäynti Lautatarhankadulla on suljettu toistaiseksi. Vaurioita korjataan parhaillaan. Alue on eristetty liikenteeltä.

12.05: Yli 41 000 taloutta on ilman sähköjä 126 kunnan alueella.

12.03: Eteläisen Suomen pelastuslaitoksissa on pitänyt kiirettä aamun ja aamupäivän ajan myrskytuhojen takia. Pelastuslaitosten tehtävät ovat keskittyneet myrskyn kaatamiin puihin ja tuulen irrottamiin kattopelteihin, ja tiettävästi suuremmilta vahingoilta on vielä vältytty.

Uudenmaan alueen pelastuslaitoksista kerrotaan STT:lle, että tehtäviä on ollut alueella kymmeniä, mutta määrä on "tavallisen myrskyn lukemissa".

Myös Satakunnassa, Varsinais-Suomessa sekä Kymenlaaksossa tehtävät ovat keskittyneet puiden kaatumisista johtuviin raivaustöihin.

12.01: Etelä-Suomessa on mitattu 23,5 metriä sekunnissa puhaltava puuska Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Helsingin Kumpulassa puuska oli 22,8 metriä sekunnissa.

11:31: Liisa-myrsky on katkonut sähköt yli 31 000 kotitaloudelta, selviää Energiateollisuuden sähkökatkokartasta. Sähkökatkot keskittyvät eteläiseen Suomeen.

10:44: 18 500 taloutta on tällä hetkellä ilman sähköä. 

10:38: Etelä-Pohjanmaan Kauhajoella on mitattu 23,9 metriä sekunnissa puhaltava myrskypuuska, kertoo Ilmatieteen laitos. Lännessä puuskahuippu on kuitenkin vasta iltapäivällä, Liisa-myrsky on vielä pääosin Etelä-Suomessa.

09:42: Ilman sähköä olevien määrä kasvaa. Nyt ilman sähköä on yli 13 000 taloutta. 

08.50: Suomessa on tällä hetkellä ilman sähköjä yli 11 000 taloutta 67 kunnan alueella. 

08.48: Myrsky on nyt voimakkaimmillaan Etelä-Suomessa. Espoon Tapiolassa on mitattu 23 metriä sekunnissa puhaltava myrskypuuska, kertoo Ilmatieteen laitos. Lisäksi Helsinki-Vantaan lentoasemalla on mitattu puuskatuulen nopeudeksi yli 22 metriä sekunnissa. Espoon Nuuksiossa puuska on yltänyt 21 metriin sekunnissa.

Suomenlahdella ja Pohjois-Itämerellä myrskyää. Esimerkiksi Hangon edustalla sijaitsen Russärön asemalla sekä Ahvenanmaan eteläpuolella Bogskärin asemalla keskituuli puhaltaa 24 metriä sekunnissa Bogskärin ja Russärön asemilla.

08.40: Wasa Express siirtää lähdön Vaasasta klo 11.00 korkean aallokon johdosta. Lähtö illalla Uumajasta arvioidaan lähtevän normaalisti.

08:05: Suomessa on nyt ilman sähköä hieman alle 8 000 taloutta.

08:04: Espoon Tapiolassa on mitattu 23 metriä sekunnissa puhaltava myrskypuuska, kertoo Ilmatieteen laitos. Suomenlahdella ja Pohjois-Itämerellä myrskyää, keskituuli puhaltaa 24 metriä sekunnissa.

07:48: MTV Uutisten meteorologi Pekka Poudan mukaan "varsinaiset myrskyn merkit" ovat tulossa. 

Pouta sanoo, että etelässä on erittäin tuulista. Kovimmat puuskat Suomenlahdella ovat olleet lähes 30 metriä sekunnissa. 

Huonoa keliä on myös pohjoisessa, jossa sataa lunta. Lapissa lunta voi tulla 15 senttiä. Poudan mukaan matalapaineen jälkipuolella sää muuttu talviseksi myös etelässä. 

07:09: Aamuseitsemän jälkeen reilusti yli 13 000 taloutta on ilman sähköä. Sähkökatkoja on 56 kunnassa ja ne painottuvat Lounais- ja Etelä-Suomeen. 

06.23: Ilmatieteen laitoksen mukaan lännessä tuuli heikkenee myöhään iltapäivällä, mutta idässä vasta illalla tai yöllä.

 

06.22: MTV:n meteorologi Aleksi Jokela kertoi eilen, miten myrsky tarkalleen Suomeen saapuu, ja kuinka paljon lunta etelään on odotettavissa. Katso ennuste artikkelissa olevalta videolta.

06.10: Sähkökatkokartan mukaan kuuden jälkeen aamulla Suomessa oli yli 10 000 taloutta ilman sähköä 56 eri kunnan alueella.

06.06: VR ja Rataliikennekeskus varoittivat jo eilen, että myrskysää saattaa aiheuttaa häiriöitä junaliikenteeseen esimerkiksi kaatuneiden puiden tai sähköratavaurioiden vuoksi. Toistaiseksi häiriöistä ei ole vielä ilmoitettu. Lue aiheesta lisää täältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja