Mainos

USA:n ja Venäjän raskassarjalaiset Kultarannassa – Ukrainan kriisi puhutti

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan kaksipäiväinen tapahtuma jatkuu tänään presidentin kesäasunnolla Naantalin Kultarannassa.

Päivän aluksi lavalle ovat kiivenneet muiden muassa USA:n entinen varaulkoministeri Strobe Talbott ja Venäjän entinen varapääministeri Aleksei Kudrin. Keskusteluun on noussut Ukrainan sota ja Venäjän ja EU:n suhteet.

Kudrin harmitteli mm. Venäjän ja lännen suhteiden huonontumista. Hän muisti Venäjän ulkoministerin Lavrovin kutsuvan EU:ta vihollisekseen, ja totesi, että idän ja lännen pitäisi löytää yhteisiä tavoitteita ja yhteistyötä.

Talbottin mukaan Ukrainalla ei ole tällä hetkellä edellytyksiä liittyä Natoon. Entinen ministeri kuitenkin korosti EU:n roolia Ukrainan kriisin kärjistymisessä: Talbottin mukaan Putin halusi kovasti estää EU:n ja Ukrainan välisen assosiaatiosopimuksen, mikä osaltaan johti Ukrainan sotaan presidentti Janukovitshia vastustaneiden mielenosoitusten ja vallanvaihdon jälkeen. 

"Kiina saanut Venäjää enemmän"

Kudrin otti kantaa Venäjän ja Kiinan läheisiin suhteisiin, joita on hänen mukaansa monella tasolla. Kiinassa ja Venäjässä on paljon samaa ja Kiina on Kudrinin mukaan "mielenkiintoinen partneri".

– Noin 20 vuoden kuluttua uskon, että saadaan tasapaino idän ja lännen kaupan välillä. Venäjä ei kieltäydy lännestä, lännen kauppa kasvaa, mutta idän kauppa kasvaa nopeammin, Kudrin sanoi.

Talbott totesi, että Kiina vaikuttaa saaneen Venäjän ja Kiinan yhteistyöstä enemmän kuin Venäjä.

"Ukraina tarvitsee EU:n apua"

Münchenin turvallisuuskonferenssin puheenjohtaja Wolfgang Ischinger totesi Ukrainan tarvitsevan EU:n apua. Se on hänen mukaansa EU:lle isompi haaste kuin Kreikka.

Ischingerin mukaan Venäjän vastaisia pakotteita tulisi jatkaa, mutta samalla EU:n ja Euraasian unionin välistä yhteistyötä tulisi tarkastella.

Onko Naton laajenemisen lopettaminen ehto Venäjälle Ukrainan kriisissä?

Presidentti Sauli Niinistö kysyi Kudrinilta, onko rauhan ehto Ukrainassa se, että Venäjä ei halua Naton laajenevan idemmäs. Kudrin vastasi, että ongelma ratkeaisi helpommin, jos Venäjä saisi takeita, että Nato ei laajene lähemmäs Venäjän rajoja.

Kudrin kuitenkin korosti puhuvansa omalla äänellään ja että kyseessä on hänen oma mielipiteensä. Entinen varapääministeri myös totesi, että Ukrainan kriisi on itsenäinen ongelmansa.

MTV Uutisten politiikan toimittaja Mari Haavisto tviittaa paikan päältä tapahtumista. Lisäksi poimimme avainpuheenvuorot tähän seuranta-artikkeliin.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.