Mainos

Pekka Haavisto MTV:n tentissä: Suomen pitäisi tehdä aloite kansainvälisestä väestösopimuksesta

25:45

Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto pääsee tänään vastaamaan kysymyksiin MTV:n puoli tuntia kestävässä presidenttitentissä. Katso tentti yllä olevasta ikkunasta.

Presidenttitenttisarjan kolmatta haastateltavaa Haavistoa haastattelevat kello 20-20.30 politiikan toimittajat Juha Kaija ja Jaakko Loikkanen

Kaikkien ehdokkaiden yhteisessä kaksituntisessa televisiotentissä joulukuussa Haavisto ei MTV:n raadin mukaan oikein päässyt esille, mutta kuinka käy nyt, kun kilpailijoita ei ole mukana?

Kello 20.30 tentattavaksi saapuu puolestaan SDP:n ehdokas Tuula Haatainen.

Live-seuranta: Näin Pekka Haavisto vastaa kysymyksiin MTV:n tentissä

20.04 Haavisto sanoo todelliseksi tavoitteekseen toisen kierroksen näissä vaaleissa. Hän ei ole vielä ole ajatellut, lähteekö kuuden vuoden päästä uudelleen ehdolle.

20.05 Haaviston mielestä Natosta ei pidä järjestää kansanäänestystä, koska puolustusasioista ei ole kansalle saatavilla kaikkea tietoa ja kansanäänestyksessä Suomeen voidaan yrittää vaikuttaa. Hänestä on parempi, että Nato-jäsenyys käsitellään eduskunnassa. Nato-jäsenyys vaatisi hänen mielestään perustuslain muutosta, joka vaatii kahden peräkkäisen eduskunnan hyväksyntää.

20.08 Hän ei usko, että jos Nato tulee suureksi vaaliteemaksi eduskuntavaaleissa, mahdollisten vaikutusyritysten vaikutus olisi yhtä suuri kuin kansanäänestyksessä.

20.09 Haavisto ihmettelee sitä, että lähes kaikki muut ehdokkaat näkevät kansanäänestyksen ongelmattomana.

20.10 Hän ei myöskään usko internet-äänestämisen luotettavuuteen.

20.10 Haavisto kertoo, että hänelle ja Sauli Niinistölle on viime aikoina tullut Twitteriin suuri määrä venäjämielisiä botti-seuraajia, jotka pyrkivät vaikuttamaan mielipiteeseen muun muassa tykkäyksillä.

20.12 Haaviston harrastuksissa vanhan puuveneen kunnostus on korvannut aiemman Volkswagen kuplien kunnostamisen.

Katsomo-video ei ole saatavilla


20.18 Kaikkia ehdokkaita on ennen tenttiä pyydetty kertomaan tenttaajille mottonsa. Haaviston motto on: ”Vastatuuli on paras”

Hän perustelee mottoa sillä, että joskus ylämäki tai vastoinkäymiset ovat tilanteita, joista saa parhaiten sisua.

20.19 Haavisto oli omistajanohjausministerinä, kun sähköverkko myytiin Carunalle. Hänestä Caruna on mokannut myöhemmin oman maineensa myöhemmin. Joku toinen ostaja olisi ollut parempi.

20.22 Itämerelle on tulossa Nordstream-kaasuputki, josta Suomessa puhutaan lähinnä ympäristökysymyksenä. Haaviston mukaan pitää huomioida myös ulko- ja turvallisuuspoliittinen vaikutus. Jos puhutaan vain ympäristökysymyksestä, sivuutetaan Ukrainan tilanne (Ukrainassa sijaitsee toinen Eurooppaan Venäjältä tuleva kaasuputki), joka vaikuttaa myös Suomeen.

20.25 Pekka Haaviston mielestä maailma tarvitsee ilmastosopimuksen lisäksi väestösopimuksen. Suomen pitäisi tehdä aloite sopimuksesta, joka keskittyisi naisten aseman parantamiseen, mikä myös hillitsee väestönkasvua. Tämä vähentää hänestä myös pakolaisuutta.

20.27 Suomen pakolaispolitiikka on ollut liian tiukkaa palautuskysymyksissä, Haavisto sanoo. On hänestä kyseenalaista, onko Irakiin ja Afganistaniin palauttaminen turvallista.

20.28 Juha Kaija kysyy: Mikä on heikkoutesi ja miten olet sitä kehittänyt? Haavisto vastaa: Olen joskus aika kärsimätön. Hän haluaa, että asioista puhutaan suoraan eikä jaaritellen monotonista liturgiaa.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja