Mainos

Vanhanen MTV:n tentissä: "Keskustalla peiliinkatsomisen paikka siinä, että suuri osa aikoo äänestää Niinistöä"

22:49

Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen pääsee tänään vastamaan kysymyksiin MTV:n puoli tuntia kestävässä presidenttitentissä. Katso tentti yllä olevasta ikkunasta.

Presidenttitenttisarjan aloittavaa Vanhasta haastattelevat kello 20-20.30 politiikan toimittajat Antonia Berg ja Vesa Kallionpää

Kaikkien ehdokkaiden yhteisessä kaksituntisessa televisiotentissä joulukuussa Vanhanen selvisi MTV-raadin mielestä väittelyn voittajaksi, mutta kuinka käy nyt?

Kello 20.30 tentattavaksi saapuu puolestaan vasemmistoliiton ehdokas Merja Kyllönen.

Liveseuranta: Näin Matti Vanhasen tentti on edennyt

20.04 Vanhasen mukaan hänen kannatuksensa odottaa vielä loppunousua. Gallupeissa Vanhasen kannatus on ollut noin kahden prosentin luokkaa, vaikka kampanjaa on tehty jo kaksi vuotta. 

20.05 Vanhasen mielestä keskustalla on enemmän peiliin katsomisen paikka siinä, että suuri osa kannattajista aikoo äänestää kokoomustaustaista Niinistöä, kuin siinä, että Paavo Väyrynen vie osan keskustalaisten äänistä.

20.08 Vanhasen mielestä Euroopan tulevaisuuden yksi tärkeimmistä kysymyksistä on Afrikka, jota "väestöräjähdys", taloudellinen kehitys ja ilmastonmuutos muuttavat suuresti.

20.10 Toimittajat esittävät Vanhaselle joukon termejä, joihin häneltä pyydetään nopeita lyhyitä vastauksia. Alla ensin termi ja kaksoispisteen jälkeen vastaus.

Donald Trump: Harkintaa puuttuu

Kunniapuheenjohtaja: Titteli

Tunne vai järki: Järki

Lautakasa: Saanut selitellä

Kepu pettää aina, jopa ehdokkaansa: Väärä väite

4:00

20.11 Vanhasen harrastuksiin kuuluu vanhojen karttojen keräily. Kiinnostavin hänen omistamansa kartta on Venäjän armeijan kartta Siuntiosta vuodelta 1872.

20.17 Ehdokkailta on pyydetty ennen tenttiä motot. Matti Vanhasen motto: "Ryhmäkohtaisen itsekkyyden sijaan etusijalla koko maan eheys"

20.18 Suomalaisten vahvuus on Vanhasen mukaan ollut siinä, että vaikka ollaan erimielisiä, on ollut kyky istua saman pöydän ääressä. Häntä huolestuttaa, ette toisen osapuolen argumentteja edes haluta kuunnella joissain keskusteluissa.

20.19 Vanhanen puolustaa aktiivimallia. Kun työvoiman kysyntä kasvaa, niin aktivointitoimia tarvitaan hänen mielestään.

20.21 Vanhanen sanoo, että hänen rinnastustaan Natosta ja Venäjän toimista Ukrainasta ei olisi välttämättä tulkittu väärin tai irrallisena muusta Helsingin Sanomien haastattelusta, jos hän olisi esittänyt muulloin kuin vaalien alla. Silloin on hänen mielestään herkempi ilmasto väärinymmärryksille.

20.22 Pohjois-Euroopan turvallisuustilanteen vakaudelle on Vanhasen mielestä tärkeää, että Suomi ja Ruotsi pysyvät irti sotilasliitoista, mutta päätös täytyy pitää omissa käsissä.

20.26 Suomi oli antanut Lipposen hallituksen aikana sitoumuksen liittyä Ottawan miinakieltosopimukseen. Vanhasen mukaan liittymistä kuitenkin lykättiin ja kerättiin määrärahoja korvaavien aseteknologioiden hankkimiseen. Varsinaisen päätöksen teki kuitenkin vasta 2011 valittu eduskunta. Vanhanen pitää uskottavuuden kannalta tärkeänä sopimuksessa pitäytymistä.

20.27 Vanhanen pitää tärkeänä sitä, että jos Nato-jäsenyydestä järjestetään kansanäänestys, ensin pitää olla tiedossa se sopimus, mistä äänestyksessä päätetään. Hän viittaa brexit-äänestykseen, jossa kansa äänesti niin sanotusti sokkona.

Kybervaikuttamista hän pitää siinä mielessä uhkana, että mitä riitaisampi oma porukka on, sitä helpompi on kybervaikuttamisella lyödä kiilaa mielipideilmastoon. Eheydellä ja yhteiskunnan päätöksentekokyvyllä on Vanhasen mukaan yhteys. Kansanäänestys Nato-kysymyksessä on tärkeä kysymys, mutta olemmaisempaa on pohtia sitä, miksi jäsenyyttä haettaisiin.

20.29 Presidenttinä Vanhanen muistuttaisi siitä, että puolustusta pitää kehittää myös huonoina aikoina. Sodan ajan joukkojen kannalta nykyinen miesten asevelvollisuus on Vanhasen mielestä kuitenkin riittävä, ja hän kannattaa naisten vapaaehtoista asevelvollisuutta.

Vanhanen sanoo olleensa tyytyväinen siihen, että Venäjän kanssa on ylläpidetty vuoropuhelua, sillä jos kahdenvälinen yhteys katkeisi, sitä olisi vaikea aloittaa uudestaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.