Mainos

Video: Vihreät sai vihdoin uuden puheenjohtajan, nolo virhe myöhästytti ääntenlaskentaa tunneilla – somenaljailu ei lopu

14:35

Vihreät valitsee tänään uuden puheenjohtajansa puoluekokouksessaan Tampereella. MTV Uutiset näyttää äänestystuloksen julkistamisen suorassa lähetyksessä noin kello 18.40.

Tuloksia odotellessa kokousväki on ehtinyt kahvitella, selata Twitteriä ja laulaa muun muassa Nuoruustangoa ja Ultra Brata suorassa lähetyksessä. Mutta tulosten aika oli lopulta kello 19.30.

Ehdolla ovat Emma Kari, Touko Aalto,Olli-Poika Parviainen, Krista Mikkonen, Maria Ohisalo ja Mika Flöjt.

Aalto päihitti päätöskierroksella Karin äänin 3489–2111.

Vihreät valitsi puheenjohtajansa jäsenäänestyksellä, jonka aikaraja oli tiistaina.

Puheenjohtajavalinta oli määrä julkaista iltapäivällä jo kello 14, mutta ääntenlaskenta on kuitenkin viivästynyt usealla tunnilla. Kokouksessa pidettiin kahvitauko, jonka jälkeen kello 16.50 kerrottiin, että laatikollinen, 400 ääntä oli unohtunut ottaa Helsingistä mukaan kokouspaikalle.

Tieto läväytti puoluekokousta seuraavan Twitter-seinän kuumaksi naljailevista viesteistä. Hätiin pyydettiin muun muassa pääministeri Juha Sipilää lentokoneineen.

Twitter-väki aprikoi myös, millä kulkuvälineellä puuttuneet äänet tuodaan Tampereelle: Bussilla, junalla vaiko pyörällä?

Myös salaliittoa epäiltiin.

Kaikki on kuitenkin suhteellista.

Aiemmin iltapäivällä Iltalehden Tommi Parkkonen kuvaili twiitissään kokouksen odottavaa tunnelmaa.

Twitterissä arvioidaan, että tulos viivästyy muista poikkeavan äänestystavan vuoksi. Vaali ei näin ole ratkeamassa niin sanotuilla ykkösäänillä.

Naljailuun liittyi myös keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen.

Puoluekokousväeltä satelee kuitenkin tasaiseen tahtiin twiittejä siitä, ettei odottelu haittaa.

Näin äänestystuloksen julkistaminen etenee:

1) Ensin kaikki annetut äänet lasketaan sen mukaan, kenelle äänestyslipussa on annettu ensimmäinen ääni. Jos kukaan ei saa tällöin yksinkertaista enemmistöä äänistä, karsitaan vähiten ääniä saanut ehdokas.

2) Karsitun ehdokkaan äänet lasketaan niiden ehdokkaiden hyväksi, jotka on merkitty toiselle sijalle niissä äänestyslipuissa, joissa karsittu ehdokas oli ensimmäisellä sijalla. Jos tämän jälkeen ei kenelläkään ole enemmistöä, karsitaan se ehdokas, jolla tässä vaiheessa on vähiten ääniä ja hänen äänensä vastaavalla tavalla siirretään seuraavalle vielä kilpailussa mukana olevalle ehdokkaalle.

3) Tätä sitten jatketaan niin kauan, kunnes joku ehdokkaista on ylittänyt 50 prosentin rajan. Jos jotain ääntä ei voi enää siirtää kenellekään, tämän äänestyslipun arvo jaetaan tasan kaikille vielä kisassa oleville ehdokkaille (jos esimerkiksi kolme jäljellä, jokaiselle 1/3 ääni).

Vihreä Lanka julkaisi YouTubessa myös videon, jossa havainnollistetaan siirtoäänivaalitavan kulkua sarjakuvahahmoin.


Puheenjohtaja Ville Niinistö luopuu paikastaan, koska hänellä tulee täyteen puolueen sääntöjen mukainen enimmäisaika puheenjohtajana.

Puolueen jäsenet ovat päässeet ilmaisemaan kantansa tulevasta puheenjohtajasta etukäteen. Puolueen mukaan neuvoa-antavassa jäsenäänestyksessä ääniä annettiin lähes 5 800 ja äänestysprosentti oli 66 eli puolueen kaikkien aikojen suurin.

Jäsenäänestys on muodollisesti neuvoa-antava, koska yhdistyslaki ei salli sitovaa jäsenäänestystä puheenjohtajasta. Äänestyksen tulosta kuitenkin pidetään puoluekokousta poliittisesti sitovana.

Ville Niinistö piti aiemmin päivällä tunteikkaan jäähyväispuheen. Katso koko puhe tältä videolta.

36:22

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.