Live kello 10: Miten korona iski näyttelijöiden tuloihin? Haastattelussa näyttelijä Sara Melleri ja koreografi Sonya Lindfors

Kuinka pahasti korona iski näyttelijöiden tuloihin? MTV kysyy koreografi Sonya Lindforsilta ja näyttelijä Sara Melleriltä 6:15
Kuinka pahasti korona iski näyttelijöiden tuloihin? MTV kysyy koreografi Sonya Lindforsilta ja näyttelijä Sara Melleriltä.

Vuosi 2020 oli synkkä etenkin kulttuuri- ja tapahtuma-alan elinkeinon kannalta, kun koronarajoitusten ja niiden tuoman epävarmuuden takia toimeentulo oli alan ammattilaisille kiven alla.

MTV Uutiset Live on kello 10 Espoon kaupunginteatterissa, jossa harjoitellaan 1. maaliskuuta 2022 ensi-iltansa saavaa Armageddon-näytelmää. Näyttelijä Sara Melleri ja koreografi Sonya Lindfors puhuvat koronavuoden tuloistaan ja siitä, millaista kulttuurialan ammattilaisen oli hankkia tulojaan koronan varjossa.

Alalle vaikea vuosi

Vuosi 2020 ajoi monet kulttuurialan ammattilaiset taloudellisiin vaikeuksiin. Eivätkä vaikeudet päättyneet siihen, sillä koronarajoitukset ovat haitanneet alan toimintaa myös suurelta osin tänä vuonna. 

Näyttelijäliitto julkaisi tämän vuoden alussa painokkaan kannanoton, jossa vaadittiin korvauksia freelance-taiteilijoiden tulonmenetysten korvaamiseksi. 

– Suurella osalla toimeentulo (korona-aikana) on ansiosidonnainen, jota saa vain osa freelenacereista, ja ylipäätään aika rajatusti. Huoli toimeentulosta on suuri, Näyttelijäliiton toiminnanjohtaja Elina Kuusikko totesi helmikuussa 2021 MTV Uutisten haastattelussa.

Näyttelijäliitto arvioi tuolloin, että freelancer-näyttelijöiden tulonmenetykset olivat siihen mennessä 30–40 miljoonan euron luokkaa.

Julkisuudessa on kuultu myös ammattilaisten henkilökohtaisia tarinoita taloudellisesta ahdingosta.

Esimerkiksi näyttelijä Sari Siikander kertoi MTV:lle lokakuussa, että koronan takia hän joutui jättämään teatteriohjaukset kesken ja lopulta muuttamaan tyttärensä kanssa mökille asumaan.

– On joutunut paljon pohtimaan sitä, mikä tässä yhteiskunnassa on kulttuurin merkitys. Arvottomuuden tunne tulee siitä, miten meidän koko alaa on kohdeltu. Silti haluan uskoa, että kulttuurilla on suuri merkitys ihmisten hyvinvoinnin kannalta, hän sanoi MTV:n lokakuisessa haastattelussa.

Lue myös:

    Uusimmat