Vuosi 2020 oli teatterialalle katastrofaalinen – näyttelijä Sara Melleri: "Monet ovat vaihtaneet alaa ja ovat täysin musertuneita"

Kuinka pahasti korona iski näyttelijöiden tuloihin? MTV kysyy koreografi Sonya Lindforsilta ja näyttelijä Sara Melleriltä 6:15
Näin koronavuosi vaikutti näyttelijän ja koreografin tuloihin – katso MTV Uutset Liven lähetys tästä!

Veropäivänä katseet kääntyvät tavallisesti suurituloisimpiin, mutta vuosi 2020 oli poikkeuksellinen tulojen suhteen muun muassa näyttelijöille ja muille kulttuurialan toimijoille.

Näyttelijä Sara Melleri kertoi MTV Uutiset Liven haastattelussa, että monet freelancer-näyttelijät ovat vaihtaneet alaa vaikean vuoden aikana. Teatterit ja tapahtumat olivat pitkään tauolla koronan takia. Tilannetta kuvaillaan katastrofaaliseksi.

– Mun valmistelema esitys siirtyi kolme kertaa, jota olin valmistellut kolme vuotta. Pari elokuvaa, jota tehtiin ulkomailla, siirtyivät tai peruuntuivat kokonaan, näyttelijä sanoo.

– Vaikutus tuloihin oli dramaattinen. Todellisia menetyksiä on vielä vaikea edes hahmottaa, sillä tanssialalla uudet keikat voidaan saada esimerkiksi festarikeikkojen kautta. Tulevaisuuden keikkoja on voinut peruuntua kokonaan, lisää koreografi Sonya Lindfors.

– Minulle tilanne ei ollut niin paha, sillä pystyin toimimaan henkilökohtaisen apurahan turvin. Tiedän kuitenkin, että monet ovat vaihtaneet alaa ja ovat täysin musertuneita. Niitä palasia tullaan keräämään vielä vuosia, Melleri lisää.

Sekä Lindfors että Melleri puhuvat sukupolvikokemuksesta. Haastattelussa huokuu huoli myös kollegoista sekä vastavalmistuneista, jotka ovat uupuneita ja säästöt ovat huvenneet koronavuoden aikana.

Lindforsin mukaan tilanne on ollut hyvin epätasa-arvoinen freelancereille. Osalla on ollut apurahoja, joillakin ei.

– Leikkausvenkoilun jälkeen olisi tärkeää puhua siitä, mikä on taiteen arvostus yhteiskunnassa ja miten taidetta pitäisi tukea tällaisen kriisin jälkeen.

Tulevaisuus varovaisen toiveikas

Yhteiskunta ja samalla teatterit ovat koronatilanteen helpottuessa avautuneet. Melleri ja Lindfors ovat varovaisen toiveikkaita tulevaisuuden kannalta, mutta epävarmuus tulevasta on tullut jäädäkseen.

– Voiko luottaa siihen, että tilanne pysyy hyvänä? Täytyy ehkä myös muuttaa sitä, miten suhtautuu tähän työhön ja omaan jaksamiseen, Melleri sanoo.

– Haluan tehdä tulevaisuuden teatteria, jossa näyttämö näyttää samalta kuin yhteiskunta. Se on moninainen ja siellä on eri taustoista sekä eri sukupuolia edustavia ihmisiä. Tarvitaan myös transtaiteilijoita, jotta saamme uusia ihmisiä teatteriin.

Lindfors toivottaa ihmiset tervetulleiksi teatteriin ja toivoo, että ihmiset löytävät Netflixin äärestä takaisin teatteriin.

Lue myös:

    Uusimmat