STM:n strategiapomon paikalle tunkua – mukana monia tunnettuja kulttuurialan nimiä: "Haen tätä tehtävää, koska Suomen pandemianhoidosta puuttuu nyt täysin strategia ja johtajuus"

Teatteriala Avien puristuksessa 2:18
Katso videolta, miten kulttuurialan tekijät perustelevat hakemustaan STM:n strategiapäälliköksi.

Tapahtuma- ja teatterialan ihmiset protestoivat koronarajoituksia vastaan. Tällä kertaa protesti tehdään hakemalla sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtajan virkaa. 

Tapahtuma- ja teatterialalla on ilmeisesti tultu siihen tulokseen, että jos asiallinen viestintä ja tyylikkäät mielenilmaukset eivät auta, on lupa siirtyä keljuiluun. Käynnissä on parhaillaan tällainen kampanja, jossa alan ihmiset hakevat sosiaali- ja terveysministeriössä avoinna olevaa strategiajohtajan paikkaa.

– Nämä teatterityöt alkavat olla tehtynä, täytyy keksiä jotain tekemistä, sanoo Q-teatterin teatterinjohtaja Antti Hietala.

Strategiajohtajan haku päättyy tänään klo 16.15. Tähän mennessä paikkaa ovat hakeneet kapellimestari Hannu Lintu, pianisti Iiro Rantala, näyttelijä Seidi Haarla, oopperalaulaja Reetta Ristimäki, taiteellinen johtaja Jussi Sorjanen, teatterinjohtaja Antti Hietala ja monet muut kulttuurin alalla työskentelevät.

Turvavälien ja yleisökarsinoiden kanssa tuskailevalla kulttuurialalla on päädytty organisoimaan protesti, jossa sosiaali- ja terveysministeriön rekrytoinnista vastaavat pakotetaan lukemaan kymmenittäin hakemuksia, joiden mukana ministeriöön tulee tulikiven katkuisia terveisiä.

"Koen ikäväksi velvollisuudekseni hakea STM:n strategiajohtajan paikkaa. Vaikuttaa nimittäin siltä, että sosiaali- ja terveysministeriöltä on pallo täysin hukassa mitä tulee strategiseen suunnitteluun kulttuurialan suhteen."

Ote eräästä hakemuksesta

Kampanjan on organisoinut 6+ -ryhmä, joka kertoo fb-sivullaan peräänkuuluttavansa "niiden ehtojen perusteita, joilla tapahtumien järjestämistä säädellään tavoilla, jotka estävät koronaturvallisetkin tapahtumat." Ryhmä antaa vinkkejä hakemuksen täyttämiseen.

– Kohta ESITTELY JA OSAAMINEN on hyvä paikka vapaamuotoisille terveisille, vinkkaa 6+. 

Uuvuttavat määräykset

Teatterialan ihmiset ovat väsyneitä ja turhautuneita alati muuttuviin määräyksiin. Määräys 25 hengen karsinoista oli viimeinen korsi, joka mursi kamelin selän. Vaatimusta on mahdoton toteuttaa, kerrotaan esimerkiksi Viirus-teatterista.

Tapahtuma- ja teatteriala teki näyttävän mielenilmauksen kesäkuun alussa eduskuntatalon edessä, mikä toi alalle paljon huomiota ja sympatiaa myös poliitikoilta.

– Mutta mikään ei ole muuttunut, toteaa Viirus-teatterin taiteellinen johtaja Jussi Sorjanen.

Koronan vuoksi määrätyt rajoitukset ja ehdot toiminnalle ovat kiristyneet samaan aikaan kun ravintoloissa säännöt ovat väljentyneet. 

– Meidän teatterin baariin saa ottaa kaksi kertaa niin paljon ihmisiä kuin meidän suureen saliin, ei tässä ole mitään järkeä – ei ole ollut pitkään aikaan, sanoo Sorjanen.

Teatterin piirissä vian katsotaan olevan tartuntatautilain pykälässä 58d. Sen nojalla esimerkiksi Uudenmaan AVI on antanut määräyksen 25 hengen karsinoista teattereiden katsomoissa.

– Olemme väsyneitä, eikä nykyisillä rajoituksilla voi avata oikeastaan mitään, sanoo teatterinjohtaja Antti Hietala Q-teatterista.

Sekä Sorjanen että Hietala ovatkin hakeneet sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtajan paikkaa.

Lue myös:

    Uusimmat