Littoistenjärven haiseva yllätys: Juuson kalasaaliiksi nousi elävältä mätäneviä haukia

Turkulainen Juuso Manninen oli viettämässä kaverinsa kanssa eilen vapaapäivää keväällä puhdistetulla Littoistenjärvellä uistellen haukia. Tavallisesti runsashaukisessa järvessä ei kaksikon hämmästykseksi näkynyt evääkään, ennen kuin viimeisillä heitoilla uistimeen tarttui epämiellyttävä yllätys: elävältä mätänevä ja pahalta haiseva kala. 

– Kyllä itsekin järkytyin, kun aloimme löytää noita eläviä-kuolleita haukia, Manninen muistelee eilistä hämmästystään.

– Ensin ajattelimme, että ne olivat kaikki kuolleet, mutta kun ensimmäinen nostettiin, se alkoikin haukkoa henkeä. Vedessä näytti siltä, että se olisi äkillisesti kuollut muutaman päivän sisällä. Mutta se olikin elossa. Ne olivat kaikki ihan mutantin oloisia.

Järkyttävintä oli kuitenkin se, missä kunnossa ylös nostettu kala oli.

– Hauet haisivat voimakkaasti mädältä. Esimerkiksi tästä kuvaamastani hauesta oli jo liha irtoamassa kokonaan. Osa lihasta pyrstöstä alkaen oli ihan hyväkuntoista, mutta päästä alkava alue oli jo mätänemässä.

Kalat olivat kadonneet

Miehet olivat jo ehtineet ihmetellä, kun hauki ei ollut moneen tuntiin syönyt, eikä kaloja ollut myöskään näkynyt missään. Levää järvessä sen sijaan oli runsaasti.

– Siellä on tavallisesti paljon haukia ja niitä on voinut puhdistuskäsittelyn jälkeen nähdä myös paljaalla silmällä. Mutta nyt ei ollut mitään. Siinä ihmettelimme myös, että mitä tuo levä mahtoi olla.

– Olimme jo tekemässä lähtöä, mutta päätimme käydä vielä yhden poukaman heittämässä. Ja sieltä sitten alkoi löytyä näitä kallellaan olleita haukia.

Ensimmäinen hauki nostettiin Mannisen mukaan lähinnä siksi, että kaveruksia kiinnosti tietää, mikä kalan oli tappanut. 

Loputkin hauet olivat niin voimattomia, etteivät ne jaksaneet edes napata kiinni uistimeen.

– Uistin oli hauen sivussa kiinni. Ne eivät olleet missään vaiheessa syöntipäällä. Ne olivat ihan kuolemaisillaan, mutta kuitenkin vielä elossa. Se oli aika järkytys.

– Ne olivat aika kankean oloisia kavereita. Vähän ne siinä henkeä haukkoivat, mutta niiden kärsimykset lopetettiin sitten siinä saman tien.

"Järvi pitää tutkia"

Mannisen mukaan haukia oli noin seitsemän, mahdollisesti enemmänkin. Ihmetystä herätti myös levä, jonka määrä on Mannisen mukaan lisääntynyt rajusti kesän aikana. 

– Vihreännäköinen levä peittää ihan täysin näkyvyyden ja haittaa myös kalastusta. Kun uistinta heittää, saa akvaarioruohon näköistä levää. Lisäksi siellä on vihreää levää, joka peittää näkyvyyden totaalisesti.

Kesällä haukia tuli järven kemikaalipuhdistuksen jälkeen runsaasti, Manninen sanoo. Kalojen kunto on kuitenkin herättänyt ihmetystä jo aiemmin.

– Olemme huomanneet kaverin kanssa kesän aikana, että osa hauista on ollut jollain tavalla sairastuneita. Esimerkiksi 3-3,5 kilon hauilla on ollut ihmeellisiä valkoisia palluroita tai täpliä siellä täällä ja ne ovat olleet heikkokuntoisia. Olemme saaneet myös täysin sokean noin seitsenkiloisen hauen, jonka molemmat silmät siis olivat sokeina.

– Järvi pitää tutkia. Löytyykö kaloja lisää, mitä on se vihreä levä ja miksi sitä on niin paljon. Niihin kysymyksiin varmasti kaikki haluavat vastauksen, Manninen summaa.  

Littoistenjärvi puhdistettiin viime toukokuussa, katso video:

1:28

Biologi: Kalataudit kuuluvat järviluontoon

Suomen ympäristökeskuksen vanhempi biologi Ilkka Sammalkorpi kommentoi asiaa MTV Uutisille yleisellä tasolla. Hänen mukaansa kalojen kuolinsyystä on mahdotonta sanoa mitään ennen niiden tutkimista.

Sammalkorpi muistuttaa kuitenkin, että vastaavia tapauksia on ollut ennenkin.

– Kaloillakin on infektioita ja tämä voi olla aivan tavallinen sellainen. Kalataudit kuuluvat järviluontoon. Tämä ei ole maailman ensimmäinen tapaus, Sammalkorpi korostaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.