Ari nosti jättiläishauen jäisestä järvestä: "Ihan valehtelematta ihmisen pää mahtuisi kevyesti sen suuhun" – kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa tästä möröstä

Ari nosti jättiläishauen jäisestä järvestä:"Ihan valehtelematta ihmisen pää mahtuisi kevyesti sen suuhun" 0:35

Jättimäinen hauki ei tehnyt juurikaan vastarintaa, vaan tyytyi kohtaloonsa Pihlajaveden jäällä Savonlinnassa viime lauantaina.

Kun savonlinnalainen Ari Levänen oli laskenut verkot vesille hieman yli viikko sitten, ei hän osannut aavistaa, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Jään peittämässä järvessä lepäsi kaksi 60 metriä pitkää ja viisi metriä korkeaa verkkoa odottaen saalista. Kun nosto-operaatio alkoi yhdessä kalakaveri Juha Parkkosen kanssa mökkijärven jäällä, odotti rannanpuoleisessa verkossa yllätys.

– Jäähän tehtyyn aukkoon tuli verkon mukana selällään hauki maha taivasta kohti. Aluksi se näytti norpalta, koska avanto oli puolimetrinen, eikä sieltä näkynyt muuta kuin maha. Sitten tajusin nopeasti, että haukihan se on, kun kala hieman liikahteli.

Järvestä nostettu peto taisi olla hieman väsynyt, sillä vastarintaa ei juurikaan syntynyt.

– Ei muuta kuin rukkasilla kiinni kiduksista ja vedin hauen jäälle. Sitten se rupesi siinä venkoilemaan, niin piti työntää sitä kauemmas avannosta, jotta se ei molskahtaisi takaisin, Levänen kertaa tapahtumia.

Ammottava kita

Jäälle kirmasivat myös mökkinaapurin pojat, jotka olivat yhtä ällistyneitä hauen koosta kuin kalamiehet.

– Nostosta oli kulunut 5-10 minuuttia, kun hauki alkoi haukkoa ilmaa ja aukaisi sen leukaluut, ihan valehtelematta ihmisen pää mahtuisi kevyesti sen suuhun, kun se avasi sen kidan.

Leväsen punnitusten mukaan hauen paino oli 13,5 kiloa. Pelkästään hauen pää painoi kaksi ja puoli kiloa. Hauki oli pituudeltaan 125 senttiä ja ympärysmitaltaan 60-senttinen möhkäle. Järven jäällä pienen lumipeitteen alla hauki oli kuin mörkö, Levänen kuvailee.

– Aiemmin olen saanut pari 7,5 kiloista haukea, mutta en ole tuollaista kalaa aiemmin luonnossa nähnyt. Kalasaalis.com -sivun mukaan tämä hauki pääsisi ennätyshaukien TOP100 -listauksessa sijalle 28.

Ruokaresepti jo kielen päällä

Hauki vedettiin fileeksi ja myöhemmin siitä on tarkoitus tehdä haukipullia tai -pihvejä.

– Kala jaettiin kahteen mieheen ja myöhemmin se on tarkoitus jauhaa myllyllä, laittaa sekaan vähän pekonia, korppujauhoja ja mausteita ja sitten syödä pihveinä tai lihapullina. En ole aiemmin lihapullia hauesta tehnyt, mutta nyt on pakko, koska lihaa on niin paljon, Levänen suunnittelee.

Haukitarinasta kertoi aiemmin Itä-Savo.

Juttua korjattu klo 14.19: Järven nimi on Pihlajavesi, eikä Pihlajajärvi.

Lue myös:

    Uusimmat