Mainos

Lisärahoitus pelastaa yrittäjän yllättävässä kiireessä: ”Yrittäjä sai tiukassa tilanteessa talouden jälleen kuntoon”

Taksiyrittäjän kiireinen pikkujoulukausi voi tyssätä auton rikkoutumiseen. Pienen myymälän toimintaa laajentava yrittäjä voi puolestaan kompastua ennakoitua suurempaan vuokravakuuteen. Haastavista taloudellisista tilanteista selviytyminen on monelle yrittäjälle arkipäivää.

Suomessa yrittäjän työtä arvostetaan, eikä syyttä: yrittäjyys ei ole aina auvoista. Samaan aikaan yrittäminen tarjoaa monelle palkitsevan, elämänmittaisen uran. Yrittäjyys vaatii sinnikkyyttä, suunnitelmallisuutta ja talouden hallintaa tiukoissakin tilanteissa.

Suomi on pienyrittäjien maa. Pienissä yrityksissä niin ikään pienetkin yllättävät menoerät voivat viedä yrittäjän yöunet. Esimerkiksi logistiikka-alan yrittäjän elanto on riippuvainen kalustosta, jonka hajoaminen tarkoittaa heti sitä, että työt seisahtuvat. Kaluston korjauttamisella on ehdoton kiire, jotta sovitut kuljetukset pystytään hoitamaan ja toiminta pitämään tuottavana.

Yritysluotto.fi

• Yritysluotto tarjoaa nopeita ja vakuudettomia 3 000–100 000 euron lainoja kaikenkokoisten ja -ikäisten kotimaisten yritysten tarpeisiin.

• Lainahakemuksen teko onnistuu nopeasti netissä, eikä hakemuksessa vaadita lisädokumentteja. Lainapäätöksen saa saman päivän aikana.

• Lainojen hinnoittelu on selkeää – ilman piilokuluja.

• Lue lisää Yritysluotto.fi

– Isoissa yrityksissä tällaiset pienet menoerät eivät tunnu missään, mutta pienyrittäjälle kulu on helposti todella iso. Kun vaikkapa työkone tai auto hajoaa, työtä ei yksinkertaisesti tehdä, kunnes varusteet tai kalusto ovat kunnossa, tuotepäällikkö Tommi Vaittinen Yritysluotosta muistuttaa.

Yrittäjälle yllättäviä kuluja voivat tuoda myös verot, joiden maksamatta jättäminen voi pysäyttää koko toiminnan. Esimerkiksi arvonlisäveron yrittäjä maksaa jälkikäteen. Kun yrittäjän myynti kasvaa nopeasti, arvonlisävero voi muodostaa yllättävän suuren menoerän. 

”Yritykset hakevat nyt lainarahaa laajentamiseen”

Nopeisiin yrityslainoihin erikoistuneen Yritysluoton asiakaskunnassa yleisimpiä lainarahan käyttökohteita ovat käyttöpääoma, kassavaje ja erilaiset investoinnit. Tänä vuonna lainarahaa on käytetty enemmän liiketoiminnan kehittämiseen. Talouden nousukausi näkyy selvästi rohkeutena panostaa liiketoiminnan kasvuun.

– Yritykset hakevat nyt lainarahaa esimerkiksi toiminnan laajentamiseen, kuten uusien toimitilojen remontointiin ja ehostamiseen, verkkosivujen päivittämiseen tai uuden vuokratilan vakuuteen, kertoo Vaittinen.

Toiminnan laajentamiseen liittyen myös kiireapulaisten palkkaaminen voi olla yllättävä, mutta kannattava menoerä pienyrittäjälle. Esimerkiksi rakennusalan yrityksissä, jotka ovat merkittävä asiakasryhmä Yritysluotolle, uuden työntekijän myötä hankintakuluja voi tulla työkaluista ja muista varusteista.

Iso osa Yritysluoton asiakkaista käyttää lainapalvelua säännöllisesti. Uskollisimmat asiakkaat löytyvät Vaittisen mukaan juuri rakennusalalta.

– Varsinkin pienemmät yritykset rakennusalalla hakevat lainarahaa silloin, kun saavat uusia rakennusprojekteja työn alle. Projektien aloittamisen rahoittaminen voi kattaa tarvikkeet, kalustoa ja uusien työntekijöiden palkkauksen.

Rakennusalalla on tyypillistä, että pienyrittäjällä on samaan aikaan useampi työmaata. Kun kuvioon tulee tarjolle yllättävä lisäprojekti, saatetaan tarvita rahoitusta työn jatkuvuuden varmistamiseksi. Lisärahoitus mahdollistaa tällöin tarttumisen uusien projektien tuomiin liiketoimintamahdollisuuksiin.

Yllättäviin kassavajeisiin hakevat lainaa myös esimerkiksi huutokauppatoiminnalla yritystään pyörittävät pienyrittäjät. Esimerkiksi salolainen Aapo Ruhanen myy työkseen käytettyjä autoja, joita ostaa huutokaupasta. Huutokauppatoiminnalle on tyypillistä, että kauppaa käydään silloin, kun vastaan tulee hyvä diili – ja sellainen voi tulla vastaan milloin tahansa. Kilpailu alalla on kovaa.

Satoi tai paistoi, juoksevat kulut on maksettava ajallaan

Pienyrittäjien toimialoista iso osa on riippuvaisia vuodenajoista ja säästä. Esimerkiksi vähittäiskauppapuolella seuraavaa sesonkia varten varastoa täydennetään tavallisesti kuluvan kauden tuotoilla.

– Yhtenä keväänä asiakkaaksemme tuli urheiluliikkeen omistaja, jonka varastoon talvisesonkia varten hankkimat sukset eivät olleet menneet kaupaksi odotetulla tavalla, kun talvi olikin leuto ja vähäluminen. Tavallisesti talven myynnillä oli katettu kesäsesongin hankinnat, joten keväällä hankintoihin tarvittiin puskuria lainalla, Vaittinen kertoo.

Yrittäjä tietää, että toimialasta riippumatta kulut juoksevat jatkuvasti. Erityisesti projektiluonteinen toiminta tekee juoksevien kulujen kattamisen toisinaan haasteelliseksi. Vaittisen mieleenpainuvin asiakaskohtaaminen tiukassa tilanteessa oli pihasuunnitteluyrityksen kanssa.

– Yrittäjä oli ollut alalla pitkään ja lähestyi meitä todella vaikeassa tilanteessa, jossa tarvitsi rahoitusta. Firma oli aidosta lähellä kaatua kokonaan. Taustalla oli tyypillinen tilanne, jossa yrittäjän omien asiakkaiden maksut olivat pahasti myöhässä, mutta yrittäjällä oli tiedossa juuri alkamaisillaan oleva iso työmaakeikka. Tähän yrittäjä tarvitsi puskuria, jotta projekti päästäisi aloittamaan.

Yrittäjä maksoi lyhytaikaisen lainansa ajallaan ja työmaaprojektin päättyessä haki vastaavaa lainaa seuraavaa tiedossa olevaa projektia varten. Jaloilleen pääseminen haastavassa tilanteessa tuntui todelliselta erävoitolta.

– Se oli mahtava tunne, kun yrittäjä soitti kahden onnistuneen urakan jälkeen ja kertoi, että oli saanut erittäin tiukassa tilanteessa olevan yrityksensä talouden jälleen kuntoon, Vaittinen kuvailee.

Lue myös:

    Uusimmat