Lisähakkuut vaikeuttavat ilmastonmuutoksen hillintää, jos puutuotteet pysyvät nykyisellään

Hakkuiden lisääminen Suomessa pienentää hiilinielua siinä määrin, ettei negatiivisia ilmastovaikutuksia pystytä korjaamaan tällä vuosisadalla, jos puusta valmistetaan nykyisen kaltaisia tuotteita.

Tilanne käy ilmi Suomen ympäristökeskuksen (Syke), Itä-Suomen yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkimuksesta.

Tutkimuksessa simuloitiin tilanne, jossa metsäteollisuuden hakkuita lisättiin pysyvästi 58 miljoonasta kuutiosta 67 miljoonaan kuutioon vuodessa.

Sadan vuoden simulointijakson loppupäässä puuston lisääntynyt hiilensidonta alkaa pienentää lisähakkuiden aiheuttamaa ilmastohaittaa. Jotta haitta saataisiin kompensoitua, metsien kasvua pitäisi pystyä lisäämään merkittävästi laskelman tasoon verrattuna. Sen lisäksi puusta pitäisi tehdä tuotteita, joissa hiili säilyy selvästi pidempään kuin nykytuotteissa.

Professori Timo Pukkala Itä-Suomen yliopistosta sanoo, että ilmaston kannalta puuta kannattaisikin käyttää mieluummin rakentamiseen kuin sellun ja paperin valmistukseen.

– Myös puukuidut, joista tehdään tekstiilejä, olisivat korvausvaikutuksiltaan hyviä. Sen määrät ovat kuitenkin niin pieniä, että se ei ole realistinen vaihtoehto.

Tutkimus on julkaistu Journal of Environmental Management -lehdessä.

Lue myös:

    Uusimmat