Lisääntyykö nettisensuuri Venäjällä? Putin allekirjoitti kiistanalaisen lain

Internet täytti 30 vuotta 1:24
Internet täytti maaliskuussa 30 vuotta.

Kriitikoiden mielestä marraskuussa voimaan tulevan lain myötä Venäjän hallinto saa uutta sensuurivaltaa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut kiistanalaisen internetlain, joka kriitikoiden mielestä antaa uutta sensuurivaltaa maan hallinnolle.

Venäjän lainsäätäjien mukaan uusi laki on välttämätön, jotta Venäjän tietoverkkojen turvallisuus voidaan taata. Lakiteksti julkaistiin keskiviikkona, mutta laki ei tule voimaan ennen marraskuuta.

Lain myötä Venäjälle on tarkoitus luoda muun muassa teknologiaa, jolla voidaan tarkkailla internetliikennettä ja ohjata venäläinen verkkoliikenne pois ulkomaisilta palvelimilta.

Aloitteen laatijoiden mukaan Venäjän internetverkkojen turvallisuus on varmistettava sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump paljasti Yhdysvaltojen uuden kyberturvallisuusstrategian sanoen että Venäjä on tehnyt kyberhyökkäyksiä.

Huhtikuussa Venäjän parlamentin alahuone eli duuma hyväksyi lain selvästi äänin 320–15.

Venäjän mediassa laista on keskusteltu aikeena luona "itsenäinen internet".

– Kyseessä on laki, joka mahdollistaa digitaalisen orjuuden ja verkkosensuurin, liberaalidemokraattisen puolueen Sergei Ivanov sanoi huhtikuussa.

Yhtenäinen Venäjä -puolueen edustaja Leonid Levin puolestaan sanoi tuolloin, että laki on leimattu täysin väärin perustein julkisuudessa "kiinalaiseksi palomuuriksi", vaikka sillä ei ole mitään tekemistä sensuurin kanssa.

Ihmiset osoittaneet mieltä internetlakeja vastaan

Maaliskuussa Putin allekirjoitti myös lakiesityksen, joka mahdollistaa tiedotusvälineiden toiminnan estämisen "valeuutisten" julkaisun takia.

Tuhannet ihmiset ovat viimeaikoina osoittaneet mieltään Venäjällä lakimuutoksia vastaan. Kriitikoiden mielestä lakimuutosten tavoitteena on rajoittaa tiedon leviämistä ja kommunikointia internetissä.

Viime viikolla kymmenen kansainvälistä oikeusjärjestöä vaati Venäjää hylkäämään lain.

– Ehdotus loi systeemin, joka mahdollistaa sen, että viranomaiset voivat estää pääsyn osaan internetistä Venäjällä, järjestöjen tiedonannossa sanottiin.

Mukana tiedonannon luomisessa olivat muun muassa Human Rights Watch ja Toimittajat ilman rajoja -järjestö.

Tiedonannossa internetiin pääsyn estämistä kuvailtiin mielivaltaiseksi.

Putinin edustaja Dmitri Peskov on aikaisemmin sanonut, että mielenosoittajien pitäisi ennemmin pelätä sitä, että venäläisten pääsy internetiin estetään ulkomailta.

Lue myös:

    Uusimmat