Mainos

Lipponen: Emu suojaa Suomea pankkikriiseiltä

Jäsenyys talous- ja rahaliitto Emussa tuo Suomelle suojaa uusia pankkikriisejä vastaan, totesi pääministeri Paavo Lipponen (sd.) tänään Imatralla. Lipponen pohti pankkikriisin syitä ja seurauksia Osuuspankkijuhlassa.

Yhteisiä nimittäjiä eri maiden pankkikriiseissä näyttäisivät olevan rahoitusmarkkinoiden rakenteelliset puutteet ja markkinoiden vapauttamiseen liittyvät spekulatiiviset mahdollisuudet, pääministeri arvioi. Suomessa sekä pankit että viranomaiset ovat syypäitä, Lipponen sanoi.

-Hämmästyttävältä tuntuu harkinnan ja valvonnan pettäminen, ennen kaikkea keskenään kilpailevissa pankkiryhmissä, mutta myös niissä viranomaisinstituutioissa, joiden olisi ajoissa pitänyt antaa sekä hälytysmerkki että säestää sitä kovilla toimilla, Lipponen sanoi.

Tilannetta pahensivat puutteelliset määräykset pankkien vakavaraisuudesta ja omaisuuserien arvostuksesta. Mutta pieni maa on aina alttiimpi, vaikka talous olisi kunnossa. -Talouden perusasioista riippumatta pieni maa voi vapailla raha- ja valuuttamarkkinoilla joutua spekulatiivisen hyökkäyksen kohteeksi, Lipponen totesi.

Hyökkäykseltä suojautuminen vaatii paitsi suuria varantoja myös valmiutta rajuihin korkomuutoksiin, eikä voitto silti ole varma, Lipponen sanoi. Hän ei uskonut, että pääoman liikkeitä voisi kahlita säännöstelyllä tai veroluontoisilla maksuilla. -Takaperoisen kehityksen hinta normaalille ulkomaankaupalle, ja tätä kautta talouskasvulle ja työllisyydelle arvioidaan liian korkeaksi. Vaihtoehtoinen tapa suojautua on kehittää markkinoita ja kansainvälistyä, siten että spekulaation aiheet vähenevät ja spekulaatio tulee entistä kalliimmaksi ja vaikeammaksi. Suomen Emu-jäsenyys palvelee molempia tavoitteita, Lipponen totesi.
(STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja