Mainos

Lintuinfluenssa saattaa tarttua ihmisiin – ”Virukset voivat muuntautua”

Vaikka tällä hetkellä jylläävä lintuinfluenssavirus ei ole vielä tarttunut ihmisiin, se ei tarkoita, ettei niin voisi käydä, Eviralta kerrotaan.

Turun saaristoon levinnyt lintuinfluenssa ei ole tarttunut ihmisiin toistaiseksi. On kuitenkin mahdollista, että virus muuntautuu niin, että pian se tarttuu, kertoo Eviran erikoistutkija Tiina Nokireki.

– Influenssaviruksissa on se ikävä puoli, että ne voivat muuntautua. Tartuntoja ei tiedetä, mutta sitä mahdollisuutta ei voida tällä hetkellä sulkea pois, Nokireki sanoo.

H5N8-tyypin lintuinfluenssaa on löydetty luonnonvaraisista linnuista ja siipikarjatiloilta useista Euroopan maista ja Ahvenanmaalta ja tänään uutisoitiin, että virus on levinnyt myös Turun saaristoon.

Lintuinfluenssa on linnuille tappava. Nokireki neuvoo, että tarttumista ihmisiin on helppo ehkäistä.

– Kuolleisiin ja sairaisiin lintuihin ei kannata koskea paljain käsin. Jos kuolleita luonnonvaraisia lintuja löytää, etenkin useita pieneltä alueelta, täytyy ottaa yhteyttä lähimpään kunnan eläinlääkäriin.

Suurin vastuu on siipikarjan pitäjillä.

– On erittäin tärkeää, että estää siipikarjan ja luonnonvaraisten lintujen kontaktin syntymistä. Siipikarja pitää pitää sisällä tai suljettuna niin, ettei kontaktit estetään.

– Erityisen tärkeää on siipikarjan osalta se, että bioturvallisuus on kunnossa. Virus voi siirtyä välillisesti vaatteiden, rehun tai kenkien mukana. Eli pitää olla tosi huolellinen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.