Göteborgin räjähdys aiheutti oletettua laajempaa tuhoa – tämä tapauksesta tiedetään nyt

Poliisi epäilee Göteborgin räjähdystä tahalliseksi – silminnäkijä kertoo kokemuksistaan 1:31
Aiemmin MTV Uutiset Livessä: Näin silminnäkijä kertoo kokemuksistaan.

Ruotsin Göteborgissa aikaisin tiistaina tapahtuneen räjähdyksen rikospaikkatutkinta päästiin aloittamaan keskiviikkona. Tapahtumapaikkana ollut kerrostalo vaurioitui räjähdyksessä pelättyäkin pahemmin, minkä vuoksi tilojen turvallisuus piti varmistaa ennen tutkijoiden päästämistä paikalle.

– Vaurioita on enemmän kuin aluksi uskottiin. Jotkut hissikuilut ovat täysin avoimia, seiniä on paikoin romahtanut ja katoissa sekä seinissä on halkeama. Niitä on pitänyt vahvistaa, ettei vaaraa sortumisesta olisi, poliisin tiedottaja Thomas Fuxborg kuvaili tilannetta Dagens Nyheterille.

Ensimmäisiin selvitettäviin asioihin kuuluu räjähdyksen tarkan sijainnin paikallistaminen. Aftonbladet-lehden haastatteleman ja pommi-iskuja aiemmin tutkineen poliisin mukaan Göteborgin tapauksessa ovat poikkeuksellisia räjähdyksen suuri voima ja sen aiheuttamat tulipalot. Nimettömänä pysyvän poliisin mukaan vaurioiden laajuus näyttäisi viittaavan siihen, että räjähde oli asetettu talon kellariin.

Poliisi totesi jo tiistaina, ettei räjähdykselle ollut "luonnollista" selitystä. Tapahtuman mahdollista yhteyttä rikollisjengeihin ei ole toistaiseksi vahvistettu. Poliisi ei ole myöskään nimennyt tai ottanut kiinni ketään epäiltynä teosta.

Useiden ruotsalaismedioiden mukaan kerrostalossa oli kirjoilla poliisi, joka on ollut mukana järjestäytyneen rikollisuuden vastaisessa työssä ja todistanut useissa oikeudenkäynneissä.

"He veivät meiltä turvallisuuden pois"

Annedalissa Göteborgin keskustassa tapahtuneen räjähdyksen jäljiltä joutui sairaalahoitoon kaikkiaan 16 ihmistä. Göteborgs-Posten -lehden mukaan suurin osa heistä oli jo päässyt keskiviikkona pois sairaalasta, mutta yksi oli yhä tehohoidossa.

Useammilta loukkaantumisilta vältyttiin ilmeisesti myös siksi, että talossa asunut pelastuslaitoksen työntekijä oli rauhoitellut parvekkeilleen paenneita asukkaita ja saanut heidät luopumaan aikeista hypätä alas.

Poliisi jatkoi keskiviikkona talon muiden asukkaiden kuulemista ja kartoitti talossa vierailleita. Kaikkiaan 140 huoneiston asukkaat evakuoitiin rakennuksesta räjähdyksen jälkeen. Kyse on sadoista henkilöistä, joilla ei ole varmuutta kotiinpaluusta.

– Olemme ymmärtäneet niin, että emme voi asua kotona vielä hetkeen. Vaikka huoneistomme välttyi savulta, niin sähköä tai vettä ei sinne tule. Niitä ei ole suljettu, ne ovat tuhoutuneet, kertoo perheensä kanssa evakuoitu Pär Eriksson.

Talossa niin ikään asunut Anita Karlsson kertoo viihtyneensä hyvin, mutta räjähdys on saanut hänet harkitsemaan muuttoa pois.

– Tällä tuntuu nyt turvattomalta. He veivät meiltä turvallisuuden pois, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat