Lindtman vaati Suomelta aktiivisempaa roolia EU:n puolustuksessa, useat kansanedustajat kannattavat: "Esitys on perusteltu"

SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman: "Suomelta kaivataan myönteistä aloitteellisuutta Euroopan unionissa" 0:56
Katso video: Näin Antti Lindtman haluaa Suomen ajavan muutosta EU:n puolustusyhteistyössä.

SDP.n puheenjohtaja Antti Lindtmanin avaus Suomen aktiivisesta roolista EU:n puolustuksen vahvistamisessa saa tukea ainakin puolueen sisältä. Sosialidemokraattien kansanedustajista Mika Kari, Tytti Tuppurainen ja Kimmo Kiljunen ilmoittavat kannattavansa esitystä.

Useat kansanedustajat kannattavat puolustuspolitiikan avausta, jonka SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman esitti lauantaina.

Lindtman totesi MTV Uutisextrassa, että Suomen tulisi ajaa aktiivisesti EU-maiden puolustuksen vahvistamista, ja että pelkästään pitkä itäraja on hyvä peruste ottaa asiassa aloite omiin käsiin.

Lisäksi hän totesi, että Suomen kannattaisi tavoitella mahdollisesti nimitettävän puolustuskomissaarin salkkua itselleen. Useat SDP:n kansanedustajat ilmoittivat lauantaina kannattavansa esitystä.

– Puheenjohtaja Lindtmanin esitys on perusteltu ja sitä on syytä edistää. Suomen pitkä linja on ollut vahvistaa unionin omaa puolustusulottuvuutta, totea ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Kiljunen tiedotteessa. 

Hänen mukaansa puolustusasioiden ministerineuvosto ja komissaari sekä tarvittaessa Euroopan parlamentin puolustusvaliokunta tulisivat vahvistamaan unionin kyvykkyyttä omaehtoiseen puolustusyhteistyöhön. 

Turvallisuuspoliittisen ympäristön muutos edellyttää varautumista

Venäjän hyökkäyksen jatkuminen sekä syksyn presidentinvaalit Yhdysvalloissa vaikuttavat osin siihen, minkälaiseksi turvallisuuspoliittinen ympäristö kehittyy jatkossa. Lindtmanin mukaan EU-maiden on joka tapauksessa terävöitettävä omaa toimintaansa yhteisessä puolustuspolitiikassa.

Kansanedustaja Tytti Tuppurainen toteaa, että puolustusta vahvistettaessa on myös varmistettava, että lisävarat käytetään tehokkaasti ja yhdessä määriteltyjen strategisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Euroopan unionin puolustusyhteistyötä hän ei näe vaihtoehtona Nato-kumppaanuudelle, vaan osana euroatlanttisen turvallisuuden vahvistamista.

Kansanedustaja Mika Kari ilmoittaa myös, että puolueen puheenjohtajan ehdotus puolustuskomissaarista on kannatettava.

– Lindtmanin esitys on erinomainen ja sitä on edistettävä, sillä kovan puolustuksen painoarvo on myös EU:ssa kasvanut. Puolustusasioiden ministerineuvosto ja komissaarin tehtävä tehostaisivat valmistelukoneistoa ja edistäisivät myös EU:n puolustusteollisuutta, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat