Von der Leyen siteerasi Niinistöä puhuessaan EU-parlamentille – varoitti myös sodan uhasta

MTV:n politiikan toimittaja Juha Kaija arvioi Niinistön viimeisen uudenvuodepuheen presidenttinä 5:06
Video: Niinistö uudenvuodenpuheessaan: Euroopan on havahduttava asetuotannon lisäämiseen

Puhuessaan EU-parlamentille komission puheenjohtaja yhtyi useisiin puheenvuoroihin, joissa on viime viikkoina vaadittu Euroopan puolustusteollisuuden lisäämistä. Hän myös siteerasi Suomen väistymässä olevaa presidentti Sauli Niinistöä.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen puhui tänä aamuna mepeille Strasbourgin täysistunnossa maanosan turvallisuustilanteesta vakavaan sävyyn. Von der Leyen sanoi, että sodan uhka EU:lle "ei ehkä ole välitön, muttei mahdoton".

Eurooppaan kohdistuvia uhkia ovat von der Leyenin mukaan Venäjä muun muassa autoritaaristen liittolaistensa Pohjois-Korean ja Iranin kanssa sekä Lähi-idän kasvava epävakaus.

– Sodan riskejä ei pidä liioitella, mutta niihin on varauduttava. Varautuminen alkaa kiireellisestä tarpeesta rakentaa uudelleen, täydentää ja nykyaikaistaa jäsenvaltioiden asevoimia, hän sanoi.

Von der Leyen yhtyi niihin eurooppalaisiin politiikkoihin, jotka ovat viime viikkoina vaatineet ase- ja ammustuotannon lisäämistä sekä Ukrainan tukemiseksi että EU-maiden oman puolustuksen vahvistamiseksi. Yhden puhujista hän myös mainitsi nimeltä.

– Sanon asian yhtä suoraan kuin Suomen väistyvä presidentti Niinistö sanoi viime kuussa: Euroopan on havahduttava. Lisäisin siihen vielä: kiireellisesti.

Von der Leyen viittasi tällä mitä ilmeisimmin tasavallan presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuheeseen.

Venäläisvaroista aseita Ukrainaan?

EU:ssa on jo pitkään keskusteltu voitaisiinko Venäjältä EU-maissa jäädytettyjä rahavaroja käyttää Ukrainan tukemiseen. 

Käytännössä puhutaan jäädytetyistä varoista kertyvistä niin sanotuista windfall-tuotoista. Summan arvioidaan olevan joitakin miljardeja euroja vuodessa.

Jäsenmaiden yksimielisyyttä vaativaa päätöstä ei kuitenkaan ole vielä saatu aikaan.

Von der Leyen otti kantaa sen puolesta, että jäädytetyistä varoista saatavia tuottoja käytettäisiin sotatarvikkeiden ostamiseen Ukrainalle.

– Ei voisi olla parempaa käyttöä näille rahoille kuin tehdä niillä Ukrainasta ja koko Euroopasta turvallisempi paikka elää.

Von der Leyenin puheen voit katsoa alla olevasta twiitistä. Niinistö mainitaan noin kohdassa 1:45.

Lue myös:

    Uusimmat