Häkkänen: Puolustuskomissaarin salkku tullaan varmasti perustamaan – pitäisikö Suomen tavoitella saada salkkua?

Häkkäsen mukaan puolustuskomissaarin salkun puuttuminen on yksi syy siihen, miksi EU alisuoriutuu tällä hetkellä puolustusulottuvuudessaan.

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) pitää varmana, että EU:hun perustetaan uusi puolustuskomissaarin tehtävä eurovaalien jälkeen. 

Häkkäsen mukaan puolustuskomissaarin salkun puuttuminen on yksi syy siihen, miksi EU alisuoriutuu tällä hetkellä puolustusulottuvuudessaan, eli yhteisen puolustus- ja turvallisuuspolitiikan toteuttamisessa.

– Tämä näkemys jaetaan laajasti EU-maiden puolustusministerien kesken, ja siksi pidän hyvin varmana, että tällainen puolustuskomissaarin tehtävä tullaan perustamaan seuraavaan komissioon.

SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman sanoi MTV:n Uutisextrassa, että Suomen tulisi tavoitella puolustuskomissaarin salkkua, sillä kyseessä tulisi olemaan "erittäin vaikutusvaltainen tehtävä".

– Mielestäni Suomen kannattaisi lähteä ajamaan seuraavaan komissioon puolustuskomissaarin tehtävää, eikä ainoastaan sitä, vaan myös puolustusasioille vahvempaa asemaa, omaa ministerineuvostoa ja miksei sinne Euroopan parlamenttiin omaa valiokuntaa puolustusasioille, Lindtman sanoi Uutisextran haastattelussa.

Häkkänen ei halua spekuloida sillä, voisiko Suomi saada EU:n uuden puolustuskomissaarin salkun. Hän ei myöskään itse ole kiinnostunut tehtävästä.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on toivonut salkun perustamista, ja on antanut ymmärtää, että puolustuskomissaariksi olisi hyvä valita henkilö itäisestä EU-maasta.

Tehokkaampaa puolustusyhteistyötä

Suomi on pitkään ajanut EU:n puolustusyhteistyön syventämistä. Puolustuskomissaarin salkun perustamista Suomi on ajanut viime vuodesta lähtien, ja EU-maiden puolustusministeri pitävät laajasti puolustuskomissaarin salkkua tarpeellisena, Häkkänen sanoo.

Puolustuskomissaarin salkkuun kuuluisivat EU:n yhteisen puolustus- ja turvallisuuspolitiikkaan, kuten puolustusteollisuuteen ja suorituskyky-yhteistyöhön liittyvät asiat.

EU:ssa on 27 komissaaria, yksi jokaisesta jäsenmaasta. Suomen EU-komissaari on tällä hetkellä Jutta Urpilainen (sd.), joka vastaa EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista. 

SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman: "Suomelta kaivataan myönteistä aloitteellisuutta Euroopan unionissa" 0:56
Katso myös: Näin Antti Lindtman haluaa Suomen ajavan muutosta EU:n puolustusyhteistyössä.

Lue myös:

    Uusimmat