Limput, rieskat ja piirakat – perinneleivontakisan 10 parasta reseptiä

Leivontanurkan perinneleivontakisassa etsittiin vanhoja kunnon perinnereseptejä. Kilpailun saaliina oli reteällä murteella kirjoitettua reseptiikkaa ja supisuomalaisia herkkuja. Lue ja nauti.

Leivontanurkan tammikuiseen perinneleivontakisaan tuli yli 300 vastausta. Mukana oli perinnereseptejä ympäri Suomea, oli savolaisittain väännettyjä kukkoja ja leipäreseptejä Lapista. Oli limppua, saaristolaisleipää ja äidiltä tyttärelle siirtyneitä suosikkireseptejä.

Tässä kisan parhaat! Kaikille kymmenelle reseptikisan voittajalle lähetetään Fiskarsin 50 euron arvoiset upeat veitsisetit. Kiitos kaikille osallistujille.

1. Kaisan saaristolaisleipä

– Täsä tämmöne leipä, jota pal leivota täälpä ja vähä jossa muualki. Mut täält Varsinais-Suome saaristost tää on lähtösi. Ei oo mikkä kauhhia vaikke tehä, helppo o ja maukast kans, Kaisa Sauvosta vinkkaa.

2. Seijan ruisleipä ja ruisrönttöset

– Olen tehnyt ruisleipää äidiltä saamani hapattimen avulla. Juuri on noin 45 vuotta vanha käytössäni, ja kuinka kauan äidilläni, toisen mokoman.Opin leivän tekoon sain kotua, jossa leivottiin viikottain ohutta hapantaleipää. Leivät kuivatettiin tangosssa rapeaksi ja osa laitettiin juuriastiaan säilöön,olivat pehmeitä leipiä, Seija Kiimingistä kertoo reseptistä, jolla osallistui Leivontanurkan perinnereseptikisaan.

3. Piimälimppu

– Isäni perheen mukana Karjalasta tullut Helena teki kotonamme tätä piimälimppua! kertoo Hannele Rekijoelta.

Ainesosat:

1 l huoneenlämpöistä piimää
75g tuorehiivaa
2dl siirappia
2 rkl pomeranssinkuorta
1 rkl hienonnettua kuminaa
1 rkl hienonnettua fenkolia
3-4 tl suolaa
n. 4 dl ruisjauhoja
n. 6 dl hiivaleipäjauhoja
n 12 dl vehnäjauhoja ( kaikki jauhot maun mukaan)
voiteluun vettä ja siirappia, ei välttämätöntä

Nostata taikina n. 30-40 min ja leivo 3-6 limppua, nostata uudelleen n. 20 min. Paista 200 C keskiosasta yksi alaspäin n. 30min pienet, isot n. 45 min.

4. Wilman äiteen mansikkakakku

– Äiteen mansikkakaakku on tehty kesän tuoreista mansikoista, pohjammaalasista tietty. Se tuo mieleen kesämuistot! Wilma Oulusta kertoo.

5. Leetaa letittämään

– Aina on ollu Leetaa tarjolla. Olipa sitte mummun syntymäpäiväjuhulat tai serkun kastajaiset tai vaikka vaan arki. Parasta se on kun laittaa voita päälle. Mummu sano aina että pullaavoita halakaskaa! Johanna Martinniemeltä kirjoitti.

Leivotaan ensin nisutaikina normaaliin tappaan eli:

kermamaitua litra
pari pallaa hiivaa
4 desiä sokeria
putkilollinen kaartemummaa
teelusikka suolaa
pari munnaa
vehenäjauhua mennee pari kilua

Sitte kun taikina on kohonnu niin siitä Vaan leetoja letittelemään.

6. Savolainen pannurieska – vastuu siirtyy leipojalle!

– Pannurieska. Anoppi opetti tämän minulle, kertoo Lili ja paikkakuntana on Kaislastenlahti.

1. Otetaan illalla litra piimee ja sekotettaan siihen jonniin verran rikottuja ohrasuurimoeta ja par ruokalusikallista vehnäjaahoja sillee, että siitä tulloo semmenooen velli ja jätetää yöks seesomaan.

2. Sitte uamulla lisätään vähän suoloo ja muna. Laetetaan pannulle leevinpaperi ja kuahetaan taekina siihen silleen, että on koko pannun kokone.

3. Sitte laetetaan uuniin joksii aekoo noen 200 astetta. Otetaan uunista kun on valamis. Mitat ja aajat ee oo piässä, vuan ne kyllä näkköö kun kokkeeloo ja savossa pittää tietee mitä jonniin aekoo ja jonniin verraan missäe tappaaksessa tarkottaa.

7. Raumlaine riivat pannkakko

– Raumlaine riivat pannkakko o meijä perhe perinneruakka, Kristiina Raumalta kertoo murteelle uskollisesti.

1. Otast vaja pari litra maito, siihe seotas pari ruoaklusikalist jauhoi ja kolm muna.

2. Sitt otast kymne isso kuorittu, taikk ussemam biänt, peruna ja raast ne fiiniks. Lait se perunraaste hantuuki sisäll ja kierrä nek kuiviks.

3. Sekotast sit aine keskenäs ja kaad se voin kans klääpityl pannul. Lait pannu sit pia guuma uuni, likipittäi 200 graadi. Paist kypsäks.

8. Muikkukukkoset

Tämän ohjeen lähetti Juha, erikoisesti kyllä Raisiosta, mutta sydän aitoa savon murretta sykkien.

Muikkukukkoset 13-16 kpl:

500 g pakastettua ruistaikinaa

Täyte:

noin 20 perattua muikkua
1 keskikokoinen peruna
1 sipuli
2 viipaletta pekonia
suolaa
pippuria
tuoretta, hienonnettua tilliä

Anna taikinan sulaa huoneenlämmössä tunnin ajan. Kuori ja suikaloi sekä peruna että sipuli.

Leikkaa pekoniviipaleet ohuiksi suikaleiksi ja paista niitä kevyesti pannulla yhdessä sipulisilpun kanssa, kunnes sipuli pehmenee. Siirrä pannu jäähtymään.

Kaaviloi taikina ohueksi levyksi ja paina siitä sopivalla muotilla halkaisijaltaan noin 12 cm kiekkoja. Leikkaa peratut muikut 3-4 osaan. Mausta ne suolalla ja pippurilla. Pane jokaiselle taikinakiekolle ensin perunasuikaleita ja mausta ne kevyesti suolalla ja pippurilla. Lusikoi päälle pekoni-sipuliseosta. Asettele kalapalat päälle tasaisesti. Ripottele kaloille runsaasti tuoretta tilliä. Ummista muikkukukkoset pasteijoiden tapaan. Käännä saumapuoli alle. Tarkista sauman tiiviys. Pistele pinta haarukalla. Kypsennä kukkosia 200-asteisessa uunissa keskitasolla noin 25 minuuttia.

Muikkukukkosten naatintaohje: 1. Ota asseeks iso veihti ja pien huarukka. 2. Paa eväs ettees topakalle pöyvälle - se ei sua täristä. 3. Hätistä muut loetommalle. 4. Laeta iso veihti kärki eillä keskelle kukkosen selekee ja leikkoo nylykyttämällä eistaas pala irti. 5. Nosta lämpäre ylös ja huijjaata iäntä kohti.

6. Huokase ja raahotu, ota huarukka ja kato kukkosta. 7. Näläkäs on jo tolokuton. 8. Paa rotteesit lassii, silimäs kii ja lyö huarukkas syvälle hyvvään. 9. Elä uattele, huarukka poes. 10. Elä hättäile, usko vua: hyvvee se ol'! 11. Anna huarukan heiluva, ruotoja ei tarvihe pelätä. 12. Huokase vällii, rööhtäse ja anna himon yltyvä. 13. Voe tokkiisa! Jos jäe näläkä, nii alota alusta!

9. Teeleivät

Anne Kangasrinteeltä lähetti teeleipien reseptin.

2 kpl:

2 1/4dl sämpyläjauhua
1,5 teelusikkaa leivinjauhetta
rippaus kuminaa siliputtuna
2 rkl sulatettua voita
1 1/4 dl maitua
pinnalle juustoraastetta

Kuumenna uuni 225 asteesee. Sekota kuivat aineet kuluhosa. Lissää rasva ja maito ja sekota.Jaa taikina paperile pellille kahteen ossaan.Taputtele taikinapalat pyöreiksi ja litteiksi leiviksi.Jaa leivät taikinapyörälä nelijään lohkoo ja pistele haarukalla.Ripottele pinnalle juustoraastetta.Kypsennä leipiä uunin keskiosasa n varttitunti.

10. Karjalanpiirakat

– Karjalan pirroot on Pohjois-Karjalassa juhla ruokkoo. Niitä tehhään ennen juhliin aikkaa koko perheen voimin. Piirroon teko perinne siirttyy perheessä aina äitiltä tyttärelle, Eija Bergöstä kertoo.

Kuoritaikina:

3 dl vettä
1 reilu tl suolaa
2 dl vehnäjauhoja
3-4 dl karkeitaruisjauhoja

Puurotäyte:
3 dl riisiä
2,5 dl vettä
1 l punaista maitoa 2 tl suolaa

(kananmuna)

Tee näin:

1. Valmista puuro. Kiehauta vesi ja lisää siihen riisi. Keitä hiljalleen, kunnes vesi on imeytynyt ja lisää maito. Hauduta miedolla lämmöllä noin tunti. Lisää valmiiseen puuroon suola ja kananmuna.

2. Valmista taikina. Sekoita vesi, suola ja vehnäjauhot pulikalla ja vaivaa, jotta taikinaan tulisi sitkoa. Lisää vasta sitten ruisjauhot. Muotoile käsin kuoritaikinasta pitkä, tasainen pötkö ja pilko se veitsellä kakkaroiksi. Kakkarat ajellaan (kaulimella kaulitaan, piirakkapulikalla ajellaan), ei paineta vaan annetaan taikinakakkaran pyöriä pulikan alla pyöreäksi ja ohueksi levyksi. Käytä apuna vähän ruis- ja vehnäjauhosekoitusta, jottei taikina tartu kiinni alustaan.

3. Keskelle lisätään noin ruokalusikallinen riisitäytettä. Taita molemmat reunat kohti keskustaa niin, että täytettä jää näkyviin noin 1,5 leveydeltä. Sitten seuraa vaikein vaihe: rypytys peukalolla ja etusormella, jonka oppii tekemään oikeaoppisen kauniiksi vasta ajan ja kokemuksen kautta. Älä sure, on Marja-Liisan tyttärenpoikakin taidon jo hyvin oppinut.

Paista 300-asteisessa uunissa kymmenisen minuuttia. Voitele voisulalla tai margariinilla. Nauti sellaisenaan tai munavoin kanssa.

Kisan tarjosi: Myllyn Paras

Lue myös:

    Uusimmat