Liki 41 miljoonaa on äänestänyt ennakkoon välivaaleissa Yhdysvalloissa

Trump flirttaili jälleen presidenttiehdokkuudella vaalitilaisuudessa – MTV:n toimittaja kertoo, mitä välivaaleista pitää tietää 9:27
MTV:n toimittaja kertoo, mitä Yhdysvaltojen välivaaleista pitää tietää.

Republikaanit ovat jättäneet valituksia ennakkoäänestyksestä useissa osavaltioissa.

Yhdysvalloissa liki 41 miljoonaa amerikkalaista on äänestänyt ennakkoon huomisissa välivaaleissa, kertovat vaaliviranomaiset. Neljän vuoden takaisissa välivaaleissa äänestäneitä oli samaan aikaan hieman yli 39 miljoonaa.

Valtaosa Yhdysvaltain osavaltioista sallii ennakkoäänestämisen joko henkilökohtaisesti tai postitse. Koronapandemian vuoksi ennakkoäänestäminen nosti huomattavasti suosiotaan toissa vuoden presidentinvaaleissa.

Vaaliviranomaisten mukaan 40,8 miljoonasta ennakkoäänestä 18,5 miljoonaa on käyty antamassa henkilökohtaisesti ja 22,3 miljoonaa on annettu postitse.

Republikaanit ovat jättäneet useita ennakkoäänestystä koskevia valituksia varsinkin sellaisissa osavaltioissa, joissa vaalikamppailu on hyvin tasainen.

Esimerkiksi Pennsylvaniassa osavaltion korkein oikeus on määrännyt, ettei ääntä lasketa, jos vaalikuoressa ei ole kirjoitettuna päivämäärää. Tämä saattaa tietää tuhansien äänien hylkäämistä.

Wisconsinissa ääni voidaan hylätä, jos todistajan, jonka osavaltion mukaan on oltava paikalla seuraamassa vaalikuoren sinetöintiä, osoitetiedot ovat puutteelliset.

Ex-presidentti Donald Trump väitti viime viikolla, että Pennsylvanian äänestäjille on toimitettu "varmistamattomia" äänestyslippuja. Vaaliviranomaiset ovat kiistäneet tämän.

Trump väitti valheellisesti hävinneensä toissa vuoden presidentinvaalit vaalivilpin takia. Myös monet muut republikaanit ovat toistaneet valhetta.

Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat