Kongressivaalien tulos voi vähentää maan Ukraina-apua – "Pitääkö amerikkalaisten kannatella koko Euroopan taakkaa"

MTV Yhdysvalloissa: Jatkuuko Yhdysvaltain vankkumaton tuki Ukrainalle kongressivaalien jälkeen? 2:20
MTV Yhdysvalloissa: Jatkuuko Yhdysvaltain vankkumaton tuki Ukrainalle kongressivaalien jälkeen?

Republikaanien ennustetaan ottavan ainakin edustajainhuoneen enemmistö demokraateilta, minkä odotetaan vaikeuttavan presidentti Joe Bidenin ulkopolitiikkaa. Tähän mennessä kongressi on ollut yhtenäinen Ukrainan tukemisesta, mutta soraäänet ovat voimistuneet.

Presidentti Biden on kampanjoinut viime päivät ahkerasti kongressivaaleissa. Mikäli republikaanit ottavat enemmistön kongressista, se sitoo Bidenin käsiä myös ulkopolitiikassa.

– Uskon, että kongressi tekee presidentti Bidenin elämästä vaikeampaa. Ukrainan sodassa Yhdysvaltain apu toimitetaan pääosin budjetoiduilla valtion hankinnoilla, joten kongressin kokoonpanolla on suuri merkitys. Kongressia tarvitaan, jos haluaa saada lain läpi esimerkiksi pakotteiden asettamiseksi tai purkamiseksi. Presidentti voi antaa asetuksia ja hänellä on veto-oikeus, mutta vain kongressi voi luoda lakeja, sanoo vanhempi tutkija Michael O’Hanlon, Brookings Institution -tutkimuslaitoksesta MTV Uutisille.

Tähän mennessä puolueet ovat olleet pääosin yhtenäisiä Ukrainalle annetuista miljardeista, mutta soraäänet ovat voimistuneet.

– Pääosin republikaanipuolueen jäsenissä on voimistuvaa vastahakoisuutta rahoittaa Ukrainan tarpeita, kertoo Chris Tuttle, ajatushautomo Council of Foreign Relationsin johtaja.

Puolueiden välinen eripura tuskin lopettaa täysin Ukrainan tukemista, mutta riitelyä on luvassa ja Biden joutuu tekemään kompromisseja.

– Vaalivoitto antaa republikaaneille mahdollisuuden käyttää muita asioita Ukraina-politiikassa. Republikaanit voivat aloittaa tutkinnan presidentin pojasta Hunter Bidenista, ja vaikka se olisi poliittista, niin se monimutkaistaa ulkopolitiikkaa, koska siihen kuluu sitten kaikki aika, O’Hanlon sanoo.

– Republikaanipuolueessa ollaan todella huolestuneita Naton toimimattomuudesta, eli siitä, että nostavatko Nato-maat puolustusmenojaan koskaan kahteen prosenttiin BKT:stä. Huolena on, että pitääkö amerikkalaisten kannatella koko Euroopan taakkaa, Tuttle lisää.

Lue myös:

    Uusimmat