Mainos

Liito-orava kuumensi eduskunnan tunteita: "Vihreiden epäjumala, poliittinen eläin"

Liito-orava kirvoitti eduskunnalta kymmeniä puheenvuoroja eduskunnan täysistunnossa, jossa käsiteltiin liito-oravan erityissuojelun hölläämistä.

Muun muassa vihreiden kansanedustaja Satu Hassi ja perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen olivat täysin eri mieltä siitä, kuinka tiukasti liito-oravaa pitäisi jatkossa suojella.

Hakkarainen muun muassa mainitsi liito-oravan olevan mörkö, joka on syönyt hänen pihapiirissään lintujen munia.

– Liito-orava on todellinen vihreitten epäjumala jos näin sanoisin, totesi Hakkarainen.

Hallitus on ehdottanut, että Suomessa luovuttaisiin viranomaismenettelystä, jolla liito-oravien lisääntymis- ja levähdyspaikkojen rajaaminen nykyään merkitään. Perusteluna muun muassa se, että käytäntö kuormittaa liikaa ely-keskusten työtä. 

Kansanedustaja Satu Hassi ei usko, että ely-keskusten työmäärä pienenisi merkintävelvollisuudesta luopumalla, sillä hänen mukaansa ely-keskuksia kuormittaisi jatkossa metsänomistajien neuvominen, sillä laissa säilyisi edelleen kielto hävittää liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikkoja.

– Neuvontatyö lisääntyisi ely-keskuksissa, joten säästövaikutukset olisivat kyseenalaisia, sanoi Hassi.

Hassi myös muistutti, että liito-oravakanta on pienentynyt Suomessa viime aikoina.

Edustajien puhe siirtyi pikku hiljaa liito-oravista metsäpeuroihin, kun muun muassa keskustan edustaja Hannu Hoskonen ihmetteli, miksi vihreät eivät käytä yhtä paljon paukkuja metsäpeuran suojelemiseksi.

– Liito-oravia on tälläkin hetkellä satoja tuhansia Suomessa, ei se ole oikeasti uhanalainen laji. Liito-orava on vain valjastettu poliittiseksi keinoksi rajoittaa elinkeinoelämää. Metsäpeura on oikeasti uhanalainen, mutta ei sitä haluta suojella samalla tavalla kuin liito-oravaa, ihmetteli Hoskonen.

Keskustelun loppupuolella vihreiden kansanedustaja Touko Aalto sanoi olevansa tyytyväinen, että kansanedustajat eivät laadi uhanalaisten eläinten listaa.

– Jos tämän keskustelun pohjalta lähdettäisiin tekemään uusia listauksia uhanalaisista lajeista, niin varmaan sieltä edustaja Hakkarainenkin löytyisi uhanalaisten eliöiden listalta, totesi Aalto.

Ympäristöhallinnon nettisivujen mukaan liito-oravan kanta on pienentynyt 1900-luvun puolivälistä lähtien ja vuonna 2006 naaraita arvioitiin olevan noin 143 000.

Eduskunta äänestää lakiesityksestä loppuviikosta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.