Mainos

Kasvanut naakkakanta aiheuttaa tuhoja – edessä voi olla rauhoituksen loppuminen

Naakka aiheuttaa yhä enemmän haittaa maanviljelijöille. Viime vuosina yleistyneen varislinnun rauhoittaminen saatetaankin lähivuosina lopettaa.

Suomen naakkakanta on suunnilleen kaksinkertaistunut 90-luvulta, kerrotaan ympäristöministeriöstä. Samalla ovat lisääntyneet lintujen aiheuttamat ongelmat.

Naakat tuhoavat satoja syömällä pelloilta ja nokkivat rehupaalien muoveja rikki. Mitään helppoa ja tehokasta keinoa näiden ongelmien torjumiseen ei ole löydetty. Naakka on älykäs lintu ja sopeutuu nopeasti muuttuviin olosuhteisiin.

– Rehupaalien peittäminen on melko tehokasta mutta työlästä ja siitä aiheutuu lisäkustannuksia. Pelottimet toimivat vähän aikaa, mutta naakat tottuvat niihin. Suora häirintä ja häätäminen ovat toimivia ja tehokkaita, jos niitä pystyy harjoittamaan, kertoo lainsäädäntöneuvos Heikki Korpelainen ympäristöministeriöstä.

Naakkaa ei voi suoralta kädeltä lähteä ampumaan, koska se on rauhoitettu. ELY-keskukselta voi hakea tähän poikkeuslupia.

Yksi mahdollisuus olisi myös rauhoittamisen lopettaminen, sillä EU:n lintudirektiivi antaa naakan kohdalla kansallisen harkintamahdollisuuden.

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta esitti kesäkuun mietinnössään, että naakka siirrettäisiin rauhoittamattomien lintujen listalle. Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK kannattaa tätä.

– Olennaista on, että jos ongelmia aiheutuu, niin maanomistajilla on keinoja käytössään, sanoo MTK:n lakimies Anna-Rosa Asikainen.

Jos naakasta tulisi rauhoittamaton laji, sen aiheuttamista vahingoista ei maksettaisi korvauksia.

Ympäristöministeriössä on meneillään selvitys rauhoitettujen lajien aiheuttamien tuhojen korvausjärjestelmän uudistamisesta. MTK:n mielestä nykyinen korvausjärjestelmä ei ole tarpeeksi sujuva ja korvaustasot ovat joiltain osin riittämättömät.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.