Liisa-myrsky pimensi miehille tarkoitetun kynttilämeren – lakialoite miessyöpää vastaan eteni silti

Liisa-myrsky pimensi miehille tarkoitetun kynttilämeren – näin lakialoitetta miessyöpää vastaan käsiteltiin eduskunnassa 2:48
Tältä eduskunnan kynttilämeri näytti – katso video.

Eduskuntatalon portaille piti tänä iltana sytyttää 900 hautakynttiää muistuttamaan siitä, että eturauhassyöpään kuolee Suomessa vuosittain 900 miestä. Kova tuuli esti aikeen. Eduskunta aloitti tuntia aikaisemmin kansanedustaja Sari Tanuksen (kd.) eturauhassyöpäseulontaa koskevan lakialoitteen käsittelyn. Aloite sai eduskunnassa poikkeuksellisen laajaa tukea.

Kansanedustaja Sari Tanuksen tekemän lakialoitteen eturauhassyöpien seulonnasta allekirjoitti 141 kansanedustajaa. Yleensä yksittäisen kansanedustajan aloitteet eivät toteudu, mutta tänään pidetyssä lähetekeskustelussa syöpäaloite sai runsaasti tukea.

Miesten eturauhassyöpä on Suomen yleisin syöpä.  Suomessa eturauhassyöpään sairastuu vuosittain yli 5000 miestä ja sairauteen kuolee joka vuosi yli 900 miestä ja syöpä yleistyy.  THL:n ennusteen mukaan vuonna 2025 tulee olemaan jo 7000 eturauhassyöpätapausta vuodessa.

Lakialoitteessa esitetään, että eturauhassyöpäseulonnat otettaisiin mukaan kansalliseen seulontaohjelmaan.

Varhainen havaitseminen pelastaa henkiä

– Seulonnoilla eturauhassyöpä saataisiin varhaisessa vaiheessa esiin ja hoito voitaisiin aloittaa riittävän ajoissa. Näin vältyttäisiin myös myöhäisen vaiheen hoitojen kalliilta kustannuksilta ja miehen elämänlaatua voitaisiin paremmin vaalia, perustellaan Tanuksen aloitteessa.

Seulontaa perustellaan myös tasa-arvolla.

– Suomessa naisilla on ollut säännöllisesti tehtävä kohdunkaulasyövän seulonta jo yli 50 vuotta ja kattava rintasyövän seulonta, mammografia, yli 30 vuotta. Rintasyöpään sairastuu vuosittain lähes saman verran naisia, kuin miehiä sairastuu eturauhassyöpään, todetaan aloitteessa.

Seulonta voitaisiin tehdä verikokeiden avulla. Veren niin kutsuttu PSA-arvo nousee useimmissa tapauksissa, jos miehellä on eturauhassyöpä. Sairauden varhainen havaitseminen on tärkeää, jotta syövän leviäminen voidaan ehkäistä.

Kynttilät pysyivät pimeinä myrskyn takia

Syöpäseulonta-aloitteen tueksi piti eduskuntatalon jyhkeille ulkoportaille illansuussa syttyä 900 hautakynttilää. Niiden piti muistuttaa eturauhassyövän 900 vuosittaisesta uhrista. Kansanedustaja Sari Tanuksen avustaja ja puoliso Jukka Salmi toikin kynttilät portaille, mutta Liisa-myrskyn jäljiltä kovaksi käynyt tuuli esti kynttilöiden sytyttämisen.

Asia tuli silti selväksi. Joukko asiantuntijoita ja kansanedustajia kävi sateisilla portailla todistamassa miesten eturauhassyöpäseulontojen tarpeellisuudesta.

Kansanedustaja Tanus nosti seulonnat esiin myös eduskunnan kyselytunnilla. Peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) vastasi tyylilleen uskollisena myönteisen monisanaisesti, mutta päätti vastauksensa siihen, ettei seulontoihin ole budjetoitu rahaa. Jos eduskunta poikkeuksellisesti hyväksyy laajaa kannatusta saaneen aloitteen, niin silloin myös rahat testauksiin pitää jostain etsiä.

Lue myös:

    Uusimmat