Liikunta auttaa diabeetikkoa – muista tämä erityishuomio

Diabeetikon on otettava sairautensa huomioon lyhyellekin lenkille lähtiessä.

– Säännöllinen liikunta on hyvin tärkeää tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä ja hoidossa. Se edistää terveyttä, auttaa painonhallinnassa ja alentaa sydän- ja verisuonisairauksien vaaratekijöitä. Osalla tyypin 1 diabeetikoista liikunta saattaa lisäksi parantaa sokeriaineenvaihduntaa ja helpottaa hyvän hoitotuloksen saavuttamista, Matti Uusitupa sanoo.

Diabeetikon on kuitenkin huomioitava, että liikuntasuoritus laskee verensokeria.

– Siihen on varauduttava ennen suoritusta vähentämällä insuliiniannoksia, etenkin jos liikuntasuoritus on pitkä. Koska määrät ovat yksilöllisiä, niistä pitää neuvotella oman lääkärin kanssa.

– Diabeetikon on hyvä ottaa puolenkin tunnin lenkille mukaan jokin hiilihydraatteja sisältävä välipalapatukka. Puhumattakaan siitä, jos lähtee vaikka vaeltamaan tai pidemmälle pyöräretkelle. Pitkille retkille ei kannata lähteä yksin, vaan mukana on hyvä olla kaveri siltä varalta, että jotain kuitenkin sattuu.

Silti diabetes ei ole este tavoitteelliseenkaan urheiluun.

– Meillä on tälläkin hetkellä huippu-urheilijoita, jotka ovat insuliinihoidossa. Heidän pitää vain osata varautua siihen, ettei verensokeri mene liian matalaksi.

– Extreme-lajien harrastamista ehkä kannattaa miettiä kahdesti ja suosia sen sijaan aerobisia lajeja eli kestävyystyyppistä liikuntaa. Pallopelit ovat erinomaisia, Uusitupa sanoo.

Kuva: Colourbox.com

Diabeetikkojen määrä kasvaa vauhdilla

Studio55.fi-lähetyksessä puhuttiin diabeteksesta ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikan kanssa huhtikuussa 2014. Katso video alta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja