Pääkaupunkiseutu laski kiihtymisvaiheeseen – näin rajoituksia puretaan ensi viikolla

3:47
Pääkaupunkiseutu siirtyy takaisin kiihtymisvaiheeseen – HUS:n Markku Mäkijärvi kertoo, miten rajoituksia aiotaan höllentää.

Pääkaupunkiseudun koronarajoituksia puretaan ensi viikolla, koska alueen epidemiatilanne on laskenut koronan leviämisvaiheesta kiihtymisvaiheeseen.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoo MTV Uutisille, etteivät leviämisvaiheen kriteerit enää kunnolla täyty pääkaupunkiseudulla.

– Viime päivien epidemiakehitys on ollut Uudellamaalla suotuisa, ja on syytä olettaa, että kehitys jatkuu myös lähipäivinä suotuisana.

Koronakoordinaation linjauksen myötä pääkaupunkiseudun koronarajoituksia puretaan ensi tiistaista 15. kesäkuuta alkaen.

Rajoitusten purku koskee lasten ja nuorten harrastuksiin liittyvää kilpailutoimintaa sekä aikuisten harrastustoimintaa ja kuntien asiakaspalvelutiloja.

Näihin liittyy kuitenkin yhä rajoituksia.

Ravintolarajoituksista sosiaali- ja terveysministeriö aikoo päättää huomenna perjantaina ylimääräisessä valtioneuvoston istunnossa.

– Tavoitteena on, että kevennykset tulevat voimaan jo pe 11.6., STM tviittaa.

Näin rajoituksia puretaan 15. kesäkuuta alkaen

Vuonna 2001 syntyneiden ja tätä nuorempien lasten harrastuksiin liittyvä kilpailutoiminta mahdollistetaan rajoitetusti. Toiminnassa on noudatettava yhä harrastustoiminnan terveysturvallisuusohjeita. Kisojen yleisöä koskevat edelleen aluehallintoviraston päätökset yleisötilaisuuksien osallistujamäärästä.

Aikuisten harrastustoiminta mahdollistetaan kaupunkien hallinnoimissa sisätiloissa niin ikään rajoitetusti. Aikuisten liikuntaharrastukset ovat mahdollisia vain ulkotiloissa. Myös aikuisten toiminnoissa on noudatettava terveysturvallisuusohjeita.

Kuntien asiakaspalvelutilat avataan lukuun ottamatta kuntosaleja ja ryhmäliikuntatiloja. Avattavia tiloja ovat kirjastojen lukusalit, ryhmäkäytön tilat ja omatoimikäyttö sekä kulttuuritalojen ja muiden vastaavien esitys- ja opetustilat. Asiakaspalvelutiloissa siirrytään huolehtimaan terveysturvallisuudesta tilakohtaisin järjestelyin.

Yleisötilaisuuksiin tulossa "suurta kevennystä"

Yleisötilaisuuksiin epidemiatilanteen muutos ei vaikuta suoraan, sillä voimassa on yhä Etelä-Suomen aluehallintovirauksen määräykset niihin liittyen. Mäkijärvi ennakoi, että muutosta avin määräyksiin saattaa tulla ensi viikon alussa.

– Koronakoordinaatioryhmän suositus aluehallintovirastolle on se, että näistä kokoontumisiin liittyvistä henkilömäärärajoituksista luovuttaisiin yleisötilaisuuksissa koskien sekä sisä- että ulkotiloja, Mäkijärvi sanoo.

– Myös yksityistilaisuuksia suositellaan rajoitettavaksi samoilla edellytyksillä kuin yleisötilaisuuksia. Tämä merkitsee kyllä aika suurta kevennystä ja muutosta käytännön elämään.

Nämä rajoitukset pysyvät yhä voimassa

Pääkaupunkiseudulla pysyy voimassa rajoitukset, jotka koskevat aikuisten ohjattua liikuntaharrastustoimintaa sisätiloissa, kuntosalien ja ryhmäliikuntatilojen aikuisten omatoimikäyttöä sekä aikuisten kilpailu-, ottelu- ja turnaustoimintaa sisätiloissa.

Lisäksi aiemmat suositukset etätyöstä ja kasvomaskien käytöstä ovat edelleen voimassa.

– Kaikki vanhat kunnon koronaturvaohjeet, eli maskin käyttö, käsihygienia ja tietynlaisen etäisyyden pitäminen, ovat erittäin suositeltavia, Husin johtajaylilääkäri Mäkijärvi kommentoi MTV Uutisille.

Juttua täydennetty kello 14.39, 15.30  ja 16.17 Markku Mäkijärven kommenteilla.

Juttua päivitetty kello 16.55 ravintolarajoitusten osalta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja