Liikenneturva varoittaa: Älypuhelin vie huomion liikenteessä – myös lapselta

Älypuhelimen käyttäminen liikenteessä on vaarallista niin autoilijalle kuin jalankulkijallekin. Erityisen vaarallista se on pienelle, koulutaipaleensa juuri aloittaneelle lapselle, jonka tarkkaavaisuus ei ole vielä samalla tasolla muiden tielläliikkujien kanssa.

Lapsen huomio kiinnittyy kädessä olevaan älypuhelimeen, mikä voi etenkin suojatielle astuessa olla kohtalokasta. Vaikka moni opintielle lähtevä lapsi on jo hyvissä ajoin tutustunut koulumatkaansa vanhempien opastuksella, autoilijoilta tarvitaan erityistä tarkkaavaisuutta koulujen lähistöllä.

Liikenneturvan koulutuspäällikkö Satu Tuomikoski kertoo koululaisten huomion herpaantumisen liikenteessä olevan tuttu ja ajankohtainen ilmiö.

– Pienillä koululaisilla ei ole niin vahvaa kokemusta liikenteestä, että he tietäisivät, missä kaikkialla tulee olla varovainen. Heille tarkkaavaisuuden herpaantuminen voi olla kohtalokkaampaa, Tuomikoski sanoo.

Ei uusi ilmiö

Älypuhelimien yleistyminen on tuonut tarkkaamattomuuteen uuden näkökulman, mutta kyseessä ei ole uusi ilmiö.

Tuomikosken mukaan jo pelkästään koulumatkan kulkeminen vanhempien sijaan kaverin kanssa vaikuttaa heikentävästi lapsen tarkkaavaisuuteen.

– Jos lapsella on lisäksi älypuhelin, jota hän käyttää liikkuessaan, niin hän ei pysty keskittymään liikenteeseen.

Tarkkaavaisuuden herpaantuminen ei kuitenkaan kosketa pelkästään lapsia.

– Vanhemmilla lapsilla, nuorilla sekä aikuisilla on enemmän kokemusta liikenteestä, mutta eivät he ole sen parempia keskittymään moneen asiaan samanaikaisesti.

Kampanjalla tietoa kouluihin

Syyskuussa viikolla 37 vietetään valtakunnallista koulujen ja oppilaitosten liikenneturvallisuusviikkoa, jota Liikenneturva on suunnitellut yhdessä yhteistyökumppaneidensa ja asiasta kiinnostuneiden opettajien kanssa. Tämän vuoden teemana on tarkkaamattomuus liikenteessä. Koulut saavat halutessaan käyttöönsä materiaalia, jonka avulla asiaa voidaan käsitellä eri ikäryhmien kanssa.

– Toivottavasti koulut ja opettajat ottavat sen käyttöönsä, Tuomikoski toivoo.

Lue myös:

    Uusimmat