Liikenneturva: Tämä olisi pelastanut kymmeniä kuolemalta

Liikenneturvan mukaan henkilöautoilla matkustavien liikennekuolemat ovat vähentyneet. Yksi pelastava tekijä on ollut turvavyö. Moottoripyöräilijöiden kuolemat ja loukkaantumiset sen sijaan ovat lisääntyneet.

Liikenneturvan tammi- ja helmikuun tilastokatsausten mukaan henkilöautolla matkustavien liikennekuolemien määrä on vähentynyt kolmanneksella viimeisen kymmenen vuoden aikana. Myös loukkaantuneiden määrä on vähentynyt viidenneksellä.

Viimeisen viiden vuoden aikana vuosittain on kuollut keskimäärin 188 henkilöä ja loukkaantunut 4 300 henkilöä.

Suurin osa onnettomuuksista tapahtui taajamien ulkopuolella. Henkilöistä 45 prosenttia menehtyi kohtaamisonnettomuuksissa ja 35 prosenttia ulosajoissa.

Turvavyö pelasti

Vuonna 2010 onnettomuuksissa vammautuneista 64 prosenttia, eli 49 henkilöä, käytti turvavyötä. Todennäköisesti 30 prosenttia heistä, eli 15 henkilöä, pelastui varmalta kuolemalta ja 59 prosentilla, eli 29 henkilöllä, vammat lieventyivät.

Samaisen vuoden kuolemaan johtavissa onnettomuuksissa kaikista henkilö- ja pakettiautoissa olleista 37 prosenttia ei käyttänyt turvavyötä. Turvavyön käyttö olisi todennäköisesti pelastanut heistä 33 prosenttia eli 27 henkilöä.

Moottoripyöräilijät

Moottoripyöräilijöiden liikennekuolemat ovat lisääntyneet neljänneksellä viimeisen kymmenen vuoden aikana. Loukkaantuneiden määrä on noussut kolmanneksella.

Viimeisen viiden vuoden aikana on vuodessa kuollut keskimäärin 27 ja loukkaantunut 650 moottoripyöräilijää. Suurin osa loukkaantumisista ja kuolemista tapahtui taajamien ulkopuolella ulosajoissa.

Rattijuopumustapaukset

Rattijuopumustapauksissa liikennekuolemien määrä on vähentynyt 19 prosentilla ja loukkaantumisten määrä viidenneksellä viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Viimeisen viiden vuoden aikana vuosittain on kuollut keskimäärin 76 ja loukkaantunut 900 henkilöä.

Alkoholitapausten määrä liikenteessä on pysynyt lähes ennallaan. Noin joka 800. kuljettaja on rattijuoppo ja joka 180. ajaa alkoholia veressään. Poliisin tietoon tulee vuosittain yli 21 000 rattijuopumustapausta.

Lähde: www.liikenneturva.fi

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat