Moottoriurheilun varjopuoli: Tinke on nähnyt uransa aikana monta onnettomuutta

Timo "Tinke" Katajamäki on ollut onnekas ja säilynyt loukkaantumatta, vaikka on elänyt hurjan urheilulajin parissa. Hän on kuitenkin seurannut hyvin läheltä muiden onnettomuuksia.

Moottoripyöräsukuun syntynyt Timo "Tinke" Katajamäki oli isänsä mukana kaikissa kilpailuissa, isän oppilaana.

Itsekin kilpauran tehnyt Tinke on välttynyt tapaturmilta, mutta hän on nähnyt paljon onnettomuuksia. Hän on ollut paikalla silloinkin, kun Eläintarhanajoissa sattui kuolemantapauksia.

Järjestöelämässä Tinke on ollut useassa onnettomuuden tutkintalautakunnassa mukana.

Pärinäpojat

Sodan jälkeen kaduilla kaasuttelivat niin kutsutut pärinäpojat, joista yksi Tinken kirja kertoo. Tekniikka ja etenkin vauhti kiehtoi poikia, ja onnettomuuskäyrä alkoi nousta.

– Lehdet olivat täynnä pärinäpoikien vastaisia juttuja, Tinke sanoo.

Järjestö pelkäsi, että pärinäpojista tulisi uhka moottoriurheilulle. Työtä riitti, mutta onnettomuuksien käyrä saatiin laskuun.

– Järjestö teki sodan jälkeen hyvän työn, kun saivat pärinäpojat pois kaduilta kilpailun pariin, Tinke toteaa.

Turvallisuuden eteen tehty töitä

Vuonna 1984 Tinke oli näkemässä, kun helikopteri putosi Ahveniston radalle kesken kisojen. Viisi kuoli, ja noin 30 joutui sairaalaan.

– Se oli hurjaa, kun näki tapahtuman. Helikopteri pyöri tulipallona alas rinnettä, Tinke kuvailee.

Tinke toteaa, että kaikissa urheilulajeissa on riskinsä. Moottoriurheilussa turvallisuuden eteen on kuitenkin tehty paljon töitä ja muun muassa ajoratoja on pystytty parantamaan.

– Turvallisuusasioissa on kehitytty paljon, kun muistelee Eläintarhan ja Pyynikin ajorataa, jossa puut kasvoivat aivan radan vieressä.

Studio55.fi/Anette Lehmusruusu

Kuvat: Lehtikuva ja Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat