"Iäkkäiden kuljettajien ajokyvyn seurantaa parannettava"

Iäkkäille autoilijoille ajokorttia uusittaessa tehtävät lääkärintarkastukset eivät toimi tarpeeksi hyvin. Näin sanoo Liikenneturvan suunnittelija Aulikki Schrey.

Ajokortin omistaja joutuu Suomessa uusimaan korttinsa ensimmäisen kerran kokonaan 70-vuotiaana. Sen jälkeen lääkärintarkastuksessa käydään viiden vuoden välein.

– Määrällisesti tarkastuksia on riittävästi. Niiden sisältöä pitäisi kuitenkin parantaa, Aulikki Schrey sanoo.

Nykyisin tarkastuksissa käydään läpi terveydentila ja näkökyky sekä keskustellaan.

– Vaarana on, että joltakin kuljettajalta otetaan kortti pois turhan helposti tai väärin perustein. Joku toinen taas saa jatkaa autoilua, vaikkei siihen olisi enää edellytyksiä. Lääkärin arvion pitäisi osua aina oikeaan. Tätä ollaan nyt tarkistamassa: sosiaali- ja terveysministeriössä toimii työryhmä, jonka tarkoituksena on kehittää tarkastusta tunnistamaan oikeasti liikenteelle vaaralliset ihmiset.

Tarkastusten painopistettä pitäisi Schreyn mielestä myös siirtää vanhempiin ikäryhmiin.

– Suurimmalle osalle 70-vuotiaista nämä lääkärintarkastukset voivat olla jopa turhia, koska sen ikäisten terveys on hyvä, Aulikki Schrey sanoo.

Tarvittaessa kuljettajia voidaan kuitenkin edellyttää tulemaan tarkastuksiin esimerkiksi etenevän sairauden takia useammin kuin viiden vuoden välein.

– Säännöllisten seulontojen lisäksi lääkäreillä on ilmoitusvelvollisuus. Se tarkoittaa sitä, että minkä tahansa ikäinen potilas pitää koska tahansa ilmoittaa poliisille, jos hän on pysyvästi menettänyt ajokykynsä, Schrey sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja