Liikenneturva: Näin paljon rattijuopumuksesta kärähtäminen maksaa keskituloiselle

Liikenneturva muistuttaa, että pikkujoulubileisiin kulkeminen ja sieltä poistuminen on syytä suunnitella jo etukäteen – varsinkin, jos illan aikana nautittavissa juhlajuomissa on mukana prosentteja.

Alkoholi on merkittävä riskitekijä erityisesti nuorten kuljettajien kohdalla. 40 prosentissa henkilövahinkoon johtaneissa rattijuopumusonnettomuuksissa kuljettaja on ollut nuori. Liikenneturva kehottaakin jättämään pikkujoulukautena auton kotiin, jos illan aikana on tarkoitus nauttia lainkaan alkoholia.

– Juhlapaikalle kulkeminen ja sieltä poistuminen kannattaa miettiä jo etukäteen. Selkeintä on jättää oma auto talliin ja napata alle taksi tai liikkua julkisilla, jotta kulku juhlista kotiin sujuisi mahdollisimman turvallisesti. Myös ennakkoon sovittu, selvä kuski toimii hyvin, muistuttaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen.

Omaa ajokuntoa on syytä puntaroida myös juhlia seuraavana päivänä. Liian varhain ei pidä lähteä liikenteeseen.

– Varsin tyypillinen tilanne on se, että taksilla kotiin mennyt juhlija lähteekin ajamaan heti aamusta. Sitten ihmetellään, että miten se 0,6 promillea voi vieläkin olla veressä. Promillet eivät katoa muutaman tunnin unilla mihinkään, huomauttaa Heiskanen.

Heiskanen huomauttaa, että asiaa voi miettiä ihan arkisesti vaikka oman lompakon kautta.

– 15 kilometrin taksimatka pikkujouluista kotiin maksaa reilut kolmekymppiä, kun taas rattijuopumuksen kustannukset nousevat tietenkin aivan eri sfääreihin. Esimerkiksi vakuutuskorvausten menetys, ajo-oikeuden menetys, vankeustuomio, tuomioistuimen käsittelykulut sekä päiväsakot ovat asioita, joita kukaan ei varmasti halua omalle kontolleen, Heiskanen luettelee.

Liikenneturva on laskenut, että keskituloiselle rattijuopolle aiheutuvat kustannukset ovat pitkälti yli 2 000 euroa. 60 päiväsakkoa tekee keskituloiselle 1 740 euroa, ja sen päälle lätkäistään vielä tuomioistuimen 532 euron käsittelykulut. Vahingon sattuessa juopunut kuljettaja voi sanoa hyvästit myös vakuutuskorvauksille.

Lähde: Liikenneturva

***

Näin käytät turvakaukaloa oikein ja varmistat lapsesi turvallisuuden 10:41

Lue myös:

    Uusimmat