Lihotko salakavalasti? Syynä voivat olla nämä yllättävät tekijät

Kertyykö vyötärölle kiloja kuin huomaamatta? Geenit, hidas aineenvaihdunta tai erilaiset sairauden voivat aiheuttaa lihomista. Uusin tutkimus antaa osviittaa siitä, että myös vauva-ajalla voi olla merkitystä - ainakin ruokailutottumuksiin.

Epäterveelliset ruokailutottumukset voivat olla seurausta vauva-aikana koetusta stressistä, uusi tutkimus osoittaa. Myös myöhemmällä iällä koettu ahdistus voi olla turvattomien ensimmäisten päivien seurausta.

Study of Ingestive Behavior selvitti rottien ruokailutottumuksia sillä perusteella, syövätkö rotat enemmän aikuisena, jos niiden olot pesässä olivat muita pentuja kovemmat. Tutkimustulosten perusteella rotat, joiden ensimmäiset päivät olivat tällä tavalla stressaavampia, söivät epäterveellisemmin aikuisiällä. Tutkimusjohtaja Tania Machadon mukaan kyseessä on ensimmäinen tutkimus, joka koskee syömisen, stressin ja ensimmäisten elinpäivien yhteyttä. Tutkimuksen mukaan vastasyntyneen elinolosuhteet saattavat siis vaikuttaa myöhempiin ruokailutottumuksiin, eikä kurin puute tai sokerihampaan kolotus, kuten yleensä uskotaan.

Jo aiemmin on todettu, että lihavuus voi olla seurausta paitsi epäterveellisistä elintavoista tai jopa geeneistä. Erityisesti ikääntyvät miehet ovat vaarassa lihoa, jos he kantavat geeniä nimeltä Arrdc3. Myös jojo-laihduttaminen ja tiukka dieetti voivat hidastaa aineenvaihduntaa. Jos salakavalalle lihomiselle ei tunnu löytyvän syytä, syynä voi olla myös kilpirauhasen vajaatoiminta. Oikeanlaisella lääkityksellä vajaatoiminta on hoidettavissa.

Tietoa lohtusyömisestä

– Sorrumme lohturuokaan useimmiten sunnuntai-iltaisin.

– Sokerihammasta kolottaa usein iltapäivällä kello 13-15

– Perjantain ja sunnuntain välisenä aikana riski sortua syöpöttelemään on suurin.

– Aamiaisen jättäminen väliin ja huono päivä töissä lisäävät mässäilyn todennäköisyyttä.

– Vain kolme prosenttia ihmisistä syö liikaa aamiaisella. Useimmiten ylensyömme päivällisellä.

Lue myös:

AVA, Maarit Rasi

Lähde: Daily Mail

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja