Lihavuus ei olekaan omaa syytäsi – lue miksi

Vääränlainen ruokavalio ei ole ainoa syy ylipainolle. Paino voi nousta esimerkiksi lääkityksen, ruoka-aineallergian ja jopa ystävän takia.

Lihavuus ei kaikissa tapauksissa ole omaa syytäsi. Eräät sairaudet, vääränlainen liikunta tai jopa ystävä voivat olla ylipainon syy, Daily Mail kertoo.

Hidas aineenvaihdunta tai dieetti

Kolmenkymmenen ikävuoden tietämillä aineenvaihdunta hidastuu peräti viisi prosenttia per vuosikymmen. 35-vuotiaana poltamme 100 kaloria vähemmän päivässä kuin 25-vuotiaana ja 45-vuotiaana jopa 200 kaloria vähemmän kuin 25-vuotiaana. Jo tämä voi nostattaa painoa vuodessa kolmesta kuuteen kiloon. Kannattaa vältellä myös tiukkaa dieettiä tai jojo-laihduttamista, sillä niillä on samanlainen vaikutus. Kehon aineenvaihdunta hidastuu, kun keho joutuu koetukselle.

Geenit lihottavat

Monet tutkimukset osoittavat, että tietyt geenit altistavat lihomiselle. Esimerkiksi vastikään julkaistun yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan geeni Arrdc3 aiheuttaa lihomista erityisesti ikääntyvillä miehillä. Keskimäärin yksi kuudesta ihmisestä altistuu lihomiselle geeniensä vuoksi. Geenit eivät kuitenkaan merkitse, etteikö lihavuudelle voisi tehdä mitään - silloin täytyy vain treenata hieman ahkerammin kuin muut.

Lääkkeiden sivuvaikutukset

Monet lääkkeet aiheuttavat painonnousua. Esimerkiksi masennus-, migreeni-, diabetes-, verenpainelääkkeet ja e-pillerit voivat olla syynä painonnousuun.

– Jos huomaat, että painosi nousee lääkityksen aloittamisen jälkeen, tarkista lääkkeen sivuvaikutukset. Jos painonnousu on listattuna, kysy lääkäriltäsi, jos voisit kokeilla toista lääkettä. Älä kuitenkaan lopeta lääkitystä ilman asiantuntevaa apua, lääkäri Rob Hicks sanoo.

Ruoka-aineyliherkkyys

Ruoka-aineherkkyys voi aiheuttaa epämääräistä turvotusta. Muita varoitusmerkkejä ovat ilmavaivat, pahoinvointi, ripuli ja epämiellyttävä olo syömisen jälkeen mahdollisesti väsyneeseen olotilaan ja kipeisiin niveliin yhdistettynä.

Jos kehosi on herkkä tietyille ruoka-aineille, ruoansulatus ei toimi kunnolla. Erityisesti vehnä tai maito aiheuttavat paljon ongelmia. Lääkäri Rob Hicksin mukaan esimerkiksi laktoosi-intoleranssi on vahvasti alidiagnosoitu.

– Uskon että monet ihmiset, jotka luulevat, että heillä on ärtyneen suolen oireyhtymä, kärsivätkin laktoosi-intoleranssista.

Kokeile siis vältellä ruoka-aineita, joista uskot oireita tulevan. Jo viikon kuluessa olosi voi parantua.

Kilpirauhasen vajaatoiminta

Kilpirauhasen vajaatoiminta jää usein huomaamatta, sillä oireet ovat salakavalat. Ihminen väsyy pikku hiljaa kuin huomaamatta, kynnet ja hiukset ohenevat, iho kuivuu, olo on alakuloinen ja paleltaa. Sairaus on usein perinnöllinen, mutta sen voi aiheuttaa myös tulehdus. Oikeanlaisella lääkityksellä vajaatoiminta on hoidettavissa.

Vääränlainen liikunta

Jos et vaihtele välillä liikuntatottumuksiasi, kehosi voi tottua treeniin, eikä se polta enää yhtä paljon kaloreita kuin ennen. Vaihtele siis treenitottumuksiasi ja lisää mukaan rankempia harjoitteita. Vaihtamalla esimerkiksi kävelyn hölkkään, voit lisätä kalorinkulutusta 100 prosenttia ja vain puolella siitä ajasta, kuin ennen käytit liikuntaan.

Keski-ikä koituu monelle ongelmaksi

Noin 90 prosenttia menopaussi-ikäisistä naisista on huomannut painonsa nousevan ennen menopaussia. Painoa tulee lisää etenkin keskivartaloon. Myös miehet voivat kärsiä lihomisesta estrogeenin, keltarauhashormonin ja testosteronin epäbalanssin vuoksi. Sekä miehillä että naisilla keltarauhashormoni- ja miehillä testosteronitaso voi laskea dramaattisesti, jolloin estrogeenitaso dominoi. Liika estrogeenitaso voi lihottaa niin, että laihtuminen voi olla vaikeaa vaikka noudattaisi terveellisiä elämäntapoja.

Ystävän seura

Lihominen voi olla, yllättävää kyllä, myös ystävän vika. Ihmiset ympärillämme vaikuttavat siihen, kuinka lihavia meistä tulee. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan miehellä, jonka kaveri lihoi, oli kaksinkertainen riski lihoa itsekin. Sen sijaan lihavalla vaimolla ei ollut miehiin vastaavanlaista vaikutusta.

Lue myös:

MTV3/Helmi

Lähde: dailymail.co.uk

Kuvat: Shutterstock/Luis Louro

Lue myös:

    Uusimmat