Mainos

Lihominen käy yhteiskunnalle kalliiksi

Suomalaisten jatkuvasta lihomisesta aiheutuvat sairaudet tulevat terveydenhuollolle jo kalliimmiksi kuin tupakoinnin haitat, kerrottiin Itä-Suomen lääketiedepäivillä Kuopiossa. Asiasta on valmistunut selvitys, jonka tulokset julkaistaan Suomen Lääkärilehdessä lähiaikoina. -Lihavuudesta aiheutuvien sairauksien hoito sitoo noin 1270 sairaansijaa ympäri vuoden.

Vastaavasti tupakoinnin takia kuormitettuna on noin 810 sairaansijaa, kertoi dosentti Markku Pekurinen Stakesista. Eri tavoin arvioituna lihavuus aiheuttaa 0,9-3,2 miljardin markan välittömät vuotuiset kustannukset terveydenhuollolle. Yhtä lihavaa henkilöä kohti lihavuudesta aiheutuu 1 600-5 500 markan ylimääräinen meno terveydenhuollossa. -Tarkastelussa ei ole analysoitu lihavuudesta aiheutuvien sairauspoissaolojen ja työkyvyttömyyden kustannuksia.

On hyvin todennäköistä, että lihavuudesta aiheutuvat sairaala- ja lääkemenot edustavat vain pientä osaa lihavuuden todellisista kustannuksista yhteiskunnalle, Pekurinen sanoi. Suomalaisesta työikäisestä väestöstä viidesosa on lihavia. Ylipainoisia on kaksi kolmannesta työikäisistä miehistä ja yli puolet naisista.

Uusi lääke tehoaa

Lihavuustutkija, dosentti Aila Rissanen on analysoinut uudella Xenical-lääkkeellä tehtyjä eurooppalaisia tutkimuksia. Hänen mukaansa potilaat ovat laihtuneet vuoden hoidon jälkeen keskimäärin 14,5 prosenttia eli kiloissa saman verran. Myös kahden vuoden jälkeen paino on pysynyt alentuneella tasolla.

Xenical on ollut Euroopan markkinoilla viime syksystä. Valmisteen valtava menekki yllätti valmistaja F. Hoffmann-Rochen. Ruotsissa lääke on kivunnut myyntitilastojen kakkoseksi. Lääke kuuluu siellä peruskorvauksen piiriin. Suomessa sen sairausvakuutuskorvattavuus puuttuu. Lääkkeiden hintalautakunta käsittelee peruskorvattavuutta lähiviikkoina.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.