Mainos

Lihavuustyöryhmä: Suomalaisten lihominen saatava kuriin

Suomalaisten jatkuva lihominen on saatava hallintaan, vaatii Suomen Lihavuustutkijat ry:n ja Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin asettama työryhmä.

Erityisesti ryhmää huolestuttavat ylipainon aiheuttamat sairaudet. Niitä ovat muun muassa tyypin 2 diabetes, kohonnut verenpaine, uniapnea, sepelvaltimotauti, nivelrikko ja astma.

Ryhmän laatiman uuden Käypä hoito -suosituksen mukaan laihdutus onnistuu parhaiten terveellisiin ruokavalio- ja liikuntatottumusten muutoksiin kannustavalla elintapahoidolla.

– Ruokailun on oltava säännöllistä. Annoskoot on saatava sopivan suuruisiksi. Ruoka-aineiden on oltava terveellisiä; kannattaa suosia kasviksia, vihanneksia ja täysjyväviljaa. Olemme tähdentäneet myös sitä, että kun laihduttaa, lihaskadon estämiseksi tarvitaan riittävästi proteiinia, ryhmän puheenjohtaja, lihavuuslääkäri Kirsi Pietiläinen listaa.

Samalla kun lisää lautaselle terveellisiä tuotteita, kaikki turha kannattaa karsia.

– Kannattaa syödä mahdollisimman vähän semmoisia ruoka-aineita, joissa ei ole mitään kivennäisaineita eikä vitamiineja. Siis tyhjät kalorit pois!

Lihavuuspilleri sieppaa myös hyvät rasvat

Joissain tapauksissa laihduttamista voidaan Kirsi Pietiläisen mukaan tehostaa niukasti energiaa sisältävillä ravintovalmisteilla ja lääkkeillä. Leikkausta suositellaan vain hyvin ylipainoisille ja motivoituneille laihduttajille.

Laihdutuslääkkeitä on markkinoilla tällä hetkellä vain yksi.

– Lääkkeen vaikuttava aine on orlistaatti, joka on ainoa tutkittu rasvasieppari. Luontaistuote- ja nettikaupathan ovat täynnä niin sanottuja rasvasieppareita, mutta tämä lääke on sellainen ihan oikeasti.

-Orlistaatti estää rasvojen imeytymistä ohutsuolesta. Lääke soveltuu ihmiselle, joka on valmis tekemään pysyviä elintapamuutoksia. Tärkeää on, että ruokavaliossa ei ole kovin paljon rasvaa. Jos syö paljon rasvaa ja samalla rasvasiepparilääkettä, tulee vatsaväänteitä, ilmavaivoja, rasvaripulia ja muita vastaavia ongelmia.

Pietiläinen muistuttaa, että rasvoja on monenlaisia eikä sieppari ei näe eroa hyvän ja huonon rasvan välillä.

– Koska lääke estää kalarasvojen ja rasvaliukoisten vitamiinien imeytymistä, käyttäjän täytyy syödä iltaisin monivitamiinivalmistetta tarpeeksi pitkän ajan päästä lääkkeen ottamisesta. Sillä takaa tärkeiden vitamiinien saannin.

Pienikin painon pudotus auttaa

Lihavuus on Suomessa suuri vitsaus. Työikäisistä ylipainoisia on tällä hetkellä yli kaksi miljoonaa. Sairaalloisen lihavia suomalaisia on noin 50 000. Paino nousee iän karttuessa. Lihavuus oli yleisintä keski-ikäisillä miehillä ja yli 65-vuotiailla naisilla.

Laihduttaminen on kaiken kaikkiaan iso urakka, ja siihen tarvitaan rutkasti tahdonvoimaa ja joskus myös asiantuntijoiden apua. Toisaalta se kannustaa monia laihduttamaan, että jo muutaman kilon pysyvä painonpudotus ehkäisee useita eri sairauksia.

– Rasva palaa ensin kaikkein vaarallisimmista paikoista, kuten vatsaontelosta ja maksasta. Silloin sellaiset lihavuuteen liittyvät aineenvaihduntahäiriöt kuten tyypin 2 diabetes korjaantuvat hyvin varhaisessa vaiheessa ja hyvin pienelläkin painonpudotuksella. Diabeteksen riski lähes puolittuu, jos saa aikaiseksi 5 % pysyvän painonlaskun.

Muista liikunta!

Liikunta on Käypä hoito -suositustyöryhmän mukaan tärkeä osa laihdutusta.

Jotta liikunta laihduttaisi, energiaa täytyy kuitenkin kulua vähintään 300 kilokaloria enemmän päivittäin. Pelkkä liikunnan lisäys ilman ruokavaliomuutoksia pudottaa liikapainoa vain muutaman kilon puolessa vuodessa.

Toisaalta liikunta auttaa laihtumaan pysyvämmin. Se myös vähentää terveydelle haitallista vatsaontelon sisäistä rasvakudosta ja vaikuttaa edullisesti kohonneeseen verenpaineeseen sekä veren sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöihin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.