Lihavuustutkimus suututti: Naiset takaisin keittiöön?

South Carolinan yliopiston selvityksen näkökulma on vihastuttanut.

South Carolinan yliopiston selvityksen mukaan nykynainen on lihavampi, koska ei tee yhtä paljon kotitöitä kuin naiset menneinä vuosina.

Selvityksessä tutkittiin naisia vuosien 1965 ja 2010 välillä.Kodin ulkopuolella työskenteleminen on istumatyötä verrattuna imurin heiluttelemiseen, joten ei liene yllätys, että kotitöillä on osuutta myös fyysisessä kunnossa pysymiseen.

Selvityksen mukaan vuonna 1965 nainen käytti kotitöihin 26 tuntia viikossa. Nykypäivänä aikaa kuluu noin puolet vähemmän.

Vuoteen 2010 mennessä naiset käyttivät esimerkiksi erilaisten näyttöpohjaisten medioiden, kuten television, kuluttamiseen 25 enemmän prosenttia aikaa kuin kokkaamiseen, pyykinpesuun ja siivoamiseen. Vuonna 1965 television edessä kului 8,5 tuntia viikossa; vuonna 2010 aikaa kului jo 16,5 tuntia.

"Fyysinen aktiivisuus on vähentynyt arkielämässä"

Tutkimus on aiheuttanut närkästystä näkökulmansa vuoksi. Nytkö naiset täytyy saada takaisin keittiöön?

– Entäs miehet? Siksikö he ovat ylipainoisia, koska tekevät vähemmän kotitöitä? Becky Allen kommentoi CBS 2:n reportteri RoseanneTellezille.

Tutkimusta johtanut EdwardArcher korjaa selvityksen aiheuttamia harhaluuloja.

– Selvitys kertoo, että fyysinen aktiivisuus on vähentynyt arkielämässä, hän kuvailee tuloksia.

Gawker.comin toimittaja HamiltonNolanin mukaan todellinen ihmetyksenaihe on, kuinka moni kokee raivon tunteita siksi, ettei ymmärrä tutkimuksen sisältöä.

– Kyse on yksinkertaisesta asiasta. Vähemmän fyysisiä aktiviteetteja ja enemmän paikallaan vietettyä aikaa merkitsee, että naiset polttavat päivän aikana vähemmän kaloreita – naiset siksi, että he sattuivat olemaan tämän kyseisen tutkimuksen aihe, Nolan kuvailee.

Kenellekään ei varmasti tule yllätyksenä, että 1960-luvulla naiset tekivät enemmän kotitöitä. Myös apuvälineet, kuten pesu- ja tiskikoneet, vaikuttavat kotitöiden aiheuttamaan energiankulutukseen.

– Kyse ei ole siitä, että naisten tulee tehdä enemmän kotitöitä. Kyse on siitä, että meidän täytyy antaa enemmän aikaa, aikatauluttaa kuntoilulle enemmän aikaa ja olla aktiivisempia, valmentaja MicheleBlakely totesi.


AVA/Maria Aarnio

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja