Kanadalaisnaisen viimeinen viesti ennen kuolemaansa: lopettakaa fat shaming – "Kukaan ei tarjonnut apua muuhun kuin laihdutukseen"

7:20

Kanadalaisnaisen mukaan häntä hoitaneet lääkärit tarjosivat syövän hoidon sijaan apua painonpudotukseen. Asiasta kertovat muun muassa brittilehti The Guardian sekä lukuisat yhdysvaltalaisviestimet.

Videolla keskustellaan, kannattaako kehopositiivisuus koosta huolimatta.

Toukokuussa syöpään kuollut Ellen Maud Bennet, 64, halusi Times Colonist -sanomalehdessä julkaistuun muistokirjoitukseensa lääkäreille suunnatun kriittisen sanoman koskien lihavien potilaiden kohtelua.

– Ellen halusi viimeisenä viestinään jakaa kokemuksensa lääkärien harjoittamasta fat shamingista, muistokirjoituksessa lukee.

Fat shaming tarkoittaa vapaasti suomennettuna lihavan häpäisyä tämän painon vuoksi.

– Viimeisten vuosien aikana hän voi huonosti ja etsi lääketieteestä apua. Kukaan ei tarjonnut apua muuhun kuin laihdutukseen. Ellenin viimeinen toive oli, että hänen kuolemansa puhuisi sen puolesta, ettei isokokoisten naisten ainoa merkityksellinen terveysongelma ole heidän lihavuutensa.

Moni kokee huonoa kohtelua painonsa vuoksi 

Aiemmin heinäkuussa julkaistu muistokirjoitus on herättänyt keskustelua sosiaalisessa mediassa.

"Vasta kun aloin aikuisena pitää huolta siskoni terveydestä ja vein hänet lääkärille, siskolleni sanottiin, että hänellä oli useita sairauksia, joita ei oltu hoidettu, koska lääkärit halusivat hänen pudottavat ensin painoaan." Jos twiitti ei näy, voit avata sen tästä.

Äitini ei halua mennä lääkärille fat shamingin vuoksi. Hän lopetti myös kävelyiden tekemisen, sillä ohiajavat tuntemattomat huutelivat hänelle töykeyksiä. Jos twiitti ei näy, voit avata sen tästä.

Häpäisy vaikuttaa kielteisesti lihavan terveyteen 

CBC News -uutissivuston haastattelema, lihavuutta koskevia kielteisiä leimoja ja yhteiskunnan asenteita tutkiva professori Michael Orsini kertoo törmäävänsä samankaltaisiin tarinoihin päivittäin.

– Olin hyvällä tavalla yllättynyt, että tämä henkilö pystyi kertomaan asiasta muistokirjoituksessaan. Se on minusta aika siistiä, Orsini sanoi.

Orsinin mukaan lihavuutta koskevat kielteiset asenteet voivat pahentaa ylipainoisten terveyttä sekä mielenterveyttä. Häpäisyä pelkäävät ihmiset eivät välttämättä mene lääkärille, ja jos he menevät, vastassa saattaa olla painonpudotusohjeita elämän mahdollisesti pelastavan diagnoosin sijaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja