Lihaviin kohdistuu ennakkoluuloja ja syrjintää – kehoaktivisti: "Kun puhutaan lihavuudesta, lyödään ihmistä"

Aktivisti kertoo, että lihavuus voi johtaa jopa työpaikan menetykseen 6:08
Kehoaktivisti Jenny Lehtinen: Lihavuus voi johtaa jopa työpaikan menetykseen

Lihavat kokevat syrjintää ulkonäkönsä vuoksi. Monesti pelkän koon perusteella tehdään hyvin pitkällekin meneviä johtopäätöksiä henkilön elintavoista ja muista ominaisuuksista, kertoo toimittaja ja kehoaktivisti Jenny Lehtinen.

Lehtisen oma kokemus on, että lihavana elo ei ole kauhean helppoa tai mukavaa. Syynä on se, että jokaisella tuntuu olevan sana sanottavana lihavan painosta tai toiminnasta. Lisäksi ennakkoluulot ovat vahvoja ja vaikuttavat lihavien kohteluun.

– Meillä on hirveän synkkiä stereotypioita lihavista ihmisistä: he ovat laiskoja, tyhmiä, epäseksuaalisia, eivät liiku, haisevat... Sellaista se on, meidän lihavien elämä, Lehtinen sanoo.

Hän toivoisi ihmisiltä empatiaa toisia kohtaan.

– Kun näkee toisen ihmisen, et voi hänestä tietää yhtään mitään sen perusteella miltä hän näyttää. Jos siinä kohtaa pidättäydyttäisiin kommentoinnista, ohjeistamisesta tai puuttumisesta toisen kehoon tai syömiin ruokamääriin, hän sanoo.

Jenny antaa stereotypioiden voimasta esimerkiksi yhden hänelle vastikään sosiaalisessa mediassa kerrotun tarinan, jossa henkilö oli kutsuttu työhaastatteluun erinomaisen CV:n johdosta. Haastattelussa vastaanotto ei kuitenkaan ollut hyvä, ja henkilö kokikin jääneensä vaille paikkaa lihavuutensa vuoksi.

Lehtisen mukaan tämä on vain yhdenlainen esimerkki ilmiöstä ja ihmettelee, miten yritystoiminnalle voi olla järkevää jättää hyvät tekijät palkkaamatta näiden ulkoisten ominaisuuksien vuoksi.

Lehtinen nostaa esille sen, ettei toisten ihmisten painon ruotiminen osu vain lihaviin vaan koko yhteiskuntaan. Hän on huolissaan siitä, miten paljon vallalla oleva lihavuuspuhe vaikuttaa esimerkiksi syömishäiriöihin ja ahdistuksiin jopa lapsille. Hän muistuttaa, että pahimmillaan syömishäiriöt ovat tappavia.

Jenny peräänkuuluttaa vastuullista puhetta elintavoista. Hän toivoisi muistettavan, että elintavat ovat tekoja ja oma keho, lihava tai ei, on jokaiselle osa omaa identiteettiä.

– Silloin kun puhutaan lihavuudesta, me lyödään ihmistä. Silloin kun me puhumme elintavoista, me emme osu niin herkkään paikkaan, vaan asioihin, joihin jokainen voi tehdä muutoksia tarvittaessa, hän sanoo.

Katso koko SuomiAreena-keskustelu videolta 

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat