Lidlin toimitusjohtaja vaikenee persoonastaan – tämän verran saimme irti Lauri Sipposesta

Kauppaketju Lidl:n toimitusjohtaja Lauri Sipponen ei ole esiintynyt julkisuudessa juurikaan kauppaketjun toimintaa koskevia haastatteluja lukuun ottamatta. Se on tuskin sattumaa, sillä mies ei puhu itsestään mielellään. Tiestään toimitusjohtajaksi ja luotsaamastaan yrityksestä Sipponen sen sijaan kertoo innokkaasti.

Lauri Sipponen varttui Helsingin Lauttasaaressa ja kävi Helsingin Saksalaista koulua Malminkadulla, Kampissa. Sipposen mukaan koulu antoi eväät menestykseen.

– Se oli jämäkkä koulu, jossa nuoren miehen oli pakko tsempata ja oppia. Siellä kannustettiin eteenpäin ja kielitaito tarttui suomalaiseen poikaan kuin itsestään.

Kansainvälisen koulutus jatkui myöhemmin, kun Sipponen opiskeli kaupallisen alan Kaufmann im Groß- und Außenhandel -tutkinnon Saksassa ja valmistui ulkomaankaupan yo-merkonomiksi Vaasasta.

Myöhemmin matka jatkui Jyväskylään, missä Sipponen opiskeli kauppatieteen maisteriksi. Sipponen toimi vuoden ainejärjestönsä puheenjohtajana ja oli muutenkin aktiivisesti mukana opiskelijaelämässä.

Jyväskylän vuodet olivat miehen mukaan mielekästä aikaa.

– Meillä oli erittäin hauskaa ja Jyväskylä oli mahtava paikka opiskella.  

Kannukset ansaittu Sampossa

Ennen vuonna 2001 alkanutta työuraa Lidlissä Sipponen työskenteli vakuutusyhtiö Sampossa.

Sipponen kertoo, että vakuutusyhtiössä elettiin vuosituhanteen vaihteen jälkeen mielenkiintoisia vaiheita. Yhtiö oli yhdistymässä Leonia-pankin kanssa.

Noihin aikoihin mies ”headhuntattiin” Lidliin töihin. Hän toimi operatiivisen liiketoiminnan ja hallinnon johtotehtävissä vuosina 2001–2010. 

– Se oli kovin mielekästä ja mielenkiintoista nuorelle miehelle siinä vaiheessa. Lidlin kutsua en kuitenkaan voinut vastustaa, sillä pääsin rakentamaan uutta liiketoimintaa Suomeen. Se oli tällaiselle kunnianhimoiselle ja eteenpäin menevälle nuorelle miehelle vastustamaton kutsu. Sillä tiellä ollaan edelleen.

Myöhemmin häntä kehotettiin hakemaan Lidlin toimitusjohtajan tehtävään.

Sipponen on henkilönä tuntematon

Lidlin menestyksestä huolimatta Sipponen on pysytellyt suhteellisen tuntemattomana tekijänä. Julkisuuteen hän on antanut kommentteja lähinnä Lidlin menestyksestä kiinnostuneille toimittajille. MTV Uutistenkaan haastattelussa hän ei paljasta itsestään liikoja.

– Tämähän ei ole henkilöbisnestä millään tasolla. Jos puhutaan henkilöistä, niin meidän päähenkilöitä ovat tietysti ne ihmiset, jotka palvelevat asiakkaita.

– Minusta sen kuuluu olla tällä tavalla. En koe, että minun persoonani on se avain tässä menestyksessä. Olen vain yksi tiimin jäsen, näytän suuntaa ja kerron omat näkemykseni. Yritän ohjata toimintaa mahdollisimman tehokkaasti, mutta meillä on 5000 ihmistä, jotka sen taitavan lopputuloksen kuitenkin lopulta tekevät.

Kysymykseen perheestä Sipponen vastaa lyhyesti.

– En ole julkisuuden henkilö sillä tavalla, enkä lähde avaamaan yksityiselämääni. Sen verran voin sanoa, että perhettä on ja lapsiakin. 

Muista lähteistä MTV Uutiset on myös saanut tietoonsa, että Sipponen harrastaa koripalloa.

Lauri Sipponen puhuu työstään myös Uutisextra-ohjelmassa MTV3-kanavalla kello 19.10.


Juttua korjattu 9.4. kello 20.55: Lisätty tarkennus, että Sipponen "headhuntattiin" Lidliin muihin kuin toimitusjohtajan tehtäviin. Hän toimi operatiivisen liiketoiminnan ja hallinnon johtotehtävissä vuosina 2001–2010. Toimitusjohtajana oli vuoden 2010 tammikuuhun asti Antti Tiitola.

Lue myös:

    Uusimmat