Lidl sai sairauspoissaolot vähenemään ennaltaehkäisevillä palveluilla: Työntekijöille rahaa liikuntaan ja videoyhteys mielenterveyden ammattilaiseen

Työn johtamisesta ihmisten johtamiseksi – tulosta työkykyjohtamisella 13:44
Näin Lidl onnistui – henkilöstöjohtaja Huomenta Suomen haastattelussa.

Kauppaketju Lidl on saanut sairauspoissaolot vähenemään ja säästänyt satoja tuhansia euroja uudella johtamistavalla.

Uudenlaista työkykyjohtamista on sovellettu Lidlissä aktiivisesti viisi vuotta.

Lidlin henkilöstöjohtaja Maria Hekkala ei erittele tarkkoja säästösummia, mutta puhuu satojen tuhansien eurojen säästöistä parin vuoden aikana, kun otetaan huomioon sairauspoissaolojen, työtapaturmavakuutusmaksujen sekä työkyvyttömyysmaksujen kehittyminen positiiviseen suuntaan sekä työterveyskustannusten keskittäminen ennaltaehkäisevään toimintaan.

Tekemättömän työn kustannukset laskeneet

Työkykyjohtaminen liittyy paljolti työterveyshuollon sopivaan kohdentamiseen. Hekkalan mukaan työkykyjohtaminen alkaa tuottaa säästöjä pitkällä aikavälillä.

– Se, missä yritys tietysti säästää, on sairauspoissaolojen väheneminen, mikä on aina hieno asia niin työntekijän kuin työnantajan kannalta, Hekkala sanoo Talouselämälle.

Lidlissä sairauspoissaolot ovat Hekkalan mukaan vähentyneet viidessä vuodessa 16 prosenttia.

– Se on iso kehitys, kun puhutaan näin isosta organisaatiosta.

Lidlejä on Suomessa yli 180 Sodankylästä Hankoon, ja yhteensä Lidl Suomi työllistää 5 200 henkeä.

Samalla tekemättömän työn kustannukset ovat laskeneet. Niihin luetaan paitsi varsinainen tekemätön työ suorien sairauspoissaolojen kautta myös työtapaturmavakuutusmaksut, työkyvyttömyysmaksut ja suorat työterveyshuollon kustannukset.

Näin painopistettä jaettiin

Lidl painottaa työterveyshuollossa ennen kaikkea ennaltaehkäiseviä palveluja.

Hekkalan mukaan työterveyshuollon kuluista menee nykyään enää puolet sairaanhoitoon ja loput ennaltaehkäisyyn, kun vielä viisi vuotta sitten ennaltaehkäisyä oli vain 30 prosenttia työterveyshuollon kuluista.

– Se on valtava kasvu. Työterveyshuollon kustannuksia ei ole tavoitteena pienentää, vaan haluamme kohdistaa rahat oikeisiin asioihin.

Työterveyspotti onkin säilynyt Hekkalan mukaan saman kokoisena, vaikka raha jakautuu nykyään toisin. Summaa hän ei voi paljastaa sopimussyistä.

Lidliläisillä on laajennettu työterveyshuolto

Lidlin työntekijöillä on laajennettu työterveyshuolto, mikä tarkoittaa, että saatavilla on esimerkiksi työfysioterapeutin ja työpsykologin palveluja. Eniten henkilöstöä työskentelee myymälöissä ja jakelukeskuksissa, joissa nostellaan raskaita tavaroita.

Työfysioterapeutti on kiertänyt myymälöissä neuvomassa oikeanlaisia työasentoja, ja jakelukeskuksissa on kokeiltu myös pysyvämpää työfysioterapeutin vastaanottoa. Työpsykologin lisäksi Lidlin työntekijöille on tarjolla mielen chatti ja videoyhteys mielenterveyden ammattilaiseen.

Myös työntekijän oma aktiivisuus huolehtia hyvinvoinnistaan on tärkeää. Lidl kannustaa tähän esimerkiksi jakamalla rahaa liikuntaan ePassin kautta ja erilaisilla terveysmittauksilla. Myymälöissä innokkaita työntekijöitä on nimetty liikuttajiksi, jotka aktivoivat kollegoja liikkumaan.  

Lue myös:

    Uusimmat