Mainos

Libyalaiset epäilevät: Länsimaita kiinnostaa öljy, eivät ihmiset

Vaikka Muammar Gaddafilla on arabimaailmassa vain vähän ystäviä, monien on vaikea sulattaa länsimaiden puuttumista Libyan kriisiin. Arabimaissa kansalaiset epäilevät, että länsimaat ovat kiinnostuneempia Libyan öljystä kuin libyalaisten ihmisoikeuksista.

Arabimaiden lehdistö teilasi iskut. Monet vertasivat tilannetta hyökkäykseen Irakiin vuonna 2003. Algeriassa suurin päivälehti El Khabar otsikoi pääkirjoituksensa "Kun öljy sekoittuu libyalaisten vereen".

- Ulkomaiden puuttuminen asioihin tahraa Libyan kansan taistelun korruptoitunutta diktaattoria vastaan, kirjoitti tunisilainen Achourouk-sanomalehti.

Monet ihmettelevät, miksi Yhdysvallat lähti mukaan Libya-operaatioon, vaikka se samalla katsoo sivusta hallinnon sortotoimia liittolaismaissaan Jemenissä ja Bahrainissa.

Etelä-Afrikan arkkipiispan Desmond Tutun mukaan ulkomaisia iskuja Libyaan ei tarvittaisi, jos Afrikan johtajat huolehtisivat siitä, että hallitsijat joutuvat rikoksistaan vastuuseen.

- Gaddafi on yli 40 vuoden ajan hionut taitojaan voittaakseen ystäviä puolelleen ja vaikuttaakseen ihmisiin. Tuloksena on, että Afrikka vaikuttaa voimattomalta pysäyttämään häntä, rauhan Nobelilla palkittu Tutu sanoi.

Gaddafi: Iskut terrorismia

Yhdysvaltain asevoimien mukaan lentokielto Libyan ilmatilassa piti eikä Libyan ilmavoimien koneista tehty havaintoja.

Gaddafi sanoi, että länsiliittouman iskut Libyaan ovat terrorismia. Hän uhosi jälleen taistelevansa kuolemaan asti.

- Emme jätä maatamme, me vapautamme sen. Me jäämme eloon ja te kaikki kuolette, Gaddafi sanoi Libyan valtiollisessa televisiossa.

Kapinallisten tärkeimmässä kaupungissa Bengasissa kapinalliset olivat palaamassa menettämiinsä asemiin länsiliittouman pommitusten jälkeen. Kapinallisia oli myös matkalla kohti Aidabijaa, jonka Gaddafin joukot valtasivat viime viikolla.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.