Libya luovutti Manchesterin konsertti-iskun tekijän veljen Britannialle – May: "Tämä on tervetullut askel kaikkien uhrien omaisille"

Poliisi julkaisi kuvia Manchesterin pommimiehestä 0:37
Video: Poliisi julkaisi kuvia Manchesterin terrori-iskun epäillystä.

Manchesterin kahden vuoden takaisen konsertti-iskun tekijän veli pidätettiin keskiviikkona lentokentällä Lontoossa, kertoo poliisi.

Manchesterin poliisin mukaan Hashem Abedi pidätettiin epäiltynä murhasta, murhan yrityksestä ja salaliitosta räjähdyksen aiheuttamiseksi.

Turvallisuusviranomaislähde kertoi aiemmin keskiviikkona, että Libya luovutti itsemurhaiskun tehneen pommimiehen Salman Abedin veljen Britannialle. Hänet luovutettiin brittiviranomaisten huostaan ja lennätettiin Britanniaan, jossa hänet pidätettiin.

– Hänet on onnistuneesti luovutettu rikosten vuoksi, jotka liittyvät Manchester Areenan iskuun, poliisin tiedote sanoi.

Salman Abedi teki pommi-iskun vuoden 2017 toukokuussa yhdysvaltalaisen poptähden Ariana Granden konsertin yhteydessä. Iskussa kuoli 22 ihmistä, joista monet olivat Granden nuoria faneja.

"Tervetullut askel uhrien omaisille"

Britannian väistyvä pääministeri Theresa May kuvaili Abedin luovutusta tärkeäksi hetkeksi tutkimuksessa.

– Toivon, että tämä on tervetullut askel kaikkien uhrien omaisille, hän sanoi samalla tuomiten "kuvottavan" ja "järjettömän" iskun.

Abedin on määrä astua oikeuden eteen Lontoossa torstaina.

Libyan poliisitoiminnasta vastaavien aseellisten joukkojen Radaan edustaja Ahmed Ben Salem kertoo, että Hashem Abedin luovutus tapahtui Libyan oikeuslaitoksen päätöksellä Britannian luovutuspyynnön mukaisesti.

Radaan mukaan pommimiehen veli olisi myöntänyt olleensa Britanniassa, kun iskua valmisteltiin, ja olleensa täysin tietoinen sen yksityiskohdista.

Myös Abedin isä pidätettiin Libyassa aiemmin, mutta hänet päästettiin vapaaksi muutamaa viikkoa pidätyksen jälkeen.

Abedit ovat alun perin Libyasta, mutta he pakenivat Muammar Gaddafin diktatuuria Britanniaan. He kuitenkin palasivat Libyaan vuonna 2011.

Libya syöksyi sekasortoon vuonna 2011. Pitkäaikainen diktaattori Gaddafi syöstiin vallasta ja surmattiin. Maata ovat piinanneet muun muassa kilpailevien asejoukkojen taistelut.

Maan pääkaupungissa Tripolissa majapaikkaansa pitävä YK:n tunnustama GNA-hallitus kertoi huhtikuussa, että maan oikeuslaitos käsittelee Abedin tapausta.

Lue myös:

    Uusimmat