Mainos

Tämä tiedetään Manchesterin iskun tekijästä – Miksi Abedi kääntyi vastaan maata, joka antoi hänen vanhemmilleen turvapaikan?

4:30

Manchesterin terrori-iskun tekijästä ei ole vielä kerrottu paljoa julkisuuteen, mutta hänen taustastaan on tullut jotain tietoja julki.

Terrori-iskun tehneen 22-vuotiaan Salman Abedin vanhemmat saapuivat maahan Libyasta pakolaisina. He pakenivat Muammar Gaddafin hallintoa.

Abedi ja hänen sisaruksensa syntyivät kuitenkin Manchesterissa. Sisarusten tarkka lukumäärä ei ole tiedossa, mutta heitä on ainakin kolme.

Vanhempien kerrotaan palanneen takaisin Libyaan Gaddafin hallinnon kaatumisen jälkeen, kirjoittaa muun muassa Telegraph.

– Miten hän radikalisoitui ja kääntyi sitä maata vastaan, joka antoi hänen vanhemmilleen turvapaikan, MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Petri Saraste Manchesterista kertoo terrori-iskun jälkeen esitetyistä avoimista kysymyksistä.

Abedin nimi oli tuttu turvallisuuspalveluille, mutta häntä ei pidetty korkeana riskinä eikä hän siksi ollut aktiivisen tutkinnan kohteena.

Paikallinen libyalaisyhteisö yllättyi kuullessaan miehen osuudesta tapahtumiin, kertoo Guardian.

Eräs yhteisöön kuulunut piti poikaa hiljaisena, uskonnollisena ja vanhempiaan kunnioittavana, ja kuvaili häntä epätodennäköiseksi henkilöksi tällaiseen iskuun.

Paikallinen imaami kuitenkin kertoo nähneensä Abedin kasvoilla vihaa, kun moskeijassa pidettiin puhetta Isisiä vastaan.

Mistä sai oppinsa?

Viranomaiset tutkivat nyt Abedin liikkumisia Libyaan.

Mediatietojen mukaan mies olisi vieraillut maassa vain hieman ennen iskua, ja hänen on arveltu voineen matkustaa sitä kautta Syyriaan. Viranomaiset eivät ole vahvistaneet tietoja.

Viranomaiset pyrkivät myös selvittämään, ketkä ovat Abedin tuttavia ja ystäviä sekä mistä hän sai oppinsa ja materiaalin teossa käytettyyn omatekoiseen pommiin.

Perheen isä ja Abedin vanhempi veli olivat aktiivisia kävijöitä manchesterilaisessa moskeijassa, ja Abedi todennäköisesti myös vieraili moskeijassa, Manchesterin islam-keskuksesta kerrotaan BBC:lle.

STT:n mukaan Salfordin yliopisto on vahvistanut Abedin kuuluneen opiskelijoihinsa. Hänen kerrotaan myös työskennelleen leipomossa.

1:53
 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja