Li Andersson keskusteli useita kertoja Twitterissä väkivaltaa kannattaneen tilin kanssa – "Jos olisin tiennyt vihatwiiteistä, olisin puuttunut asiaan jo aiemmin"

Li Andersson irtisanoutuneen toiminnanjohtajan vihatilistä:"Minulla ei ole syytä olettaa, että muut käyttäjät liittyisivät vasemmistoliittoon millään tavalla" 1:57
Li Andersson irtisanoutuneen toiminnanjohtajan vihatilistä 28. helmikuuta: "Minulla ei ole syytä olettaa, että muut käyttäjät liittyisivät vasemmistoliittoon millään tavalla"

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kommentoi hänen ja puolueensa irtisanoutuneen toiminnanjohtajan Misha Dellingerin välisiä Twitter-keskusteluita.

Viime viikolla Vasemmistoliiton läntisen alueen toiminnanjohtaja Misha Dellinger irtisanoutui väkivaltatwiittien johdosta. Hän myönsi perustaneensa Twitter-tilin, jonka päivityksissä on joitakin vuosia sitten esimerkiksi kannatettu muun muassa ilmastonmuutoksen kieltäjien ampumista.

Dellingerin mukaan tilillä on ollut useita käyttäjiä, ja kohun nostattaneet twiitit eivät ole hänen kirjoittamiaan.

Tapahtumaketju lähti liikkeelle, kun Dellinger kirjoitti äskettäin väkivaltafantasioita omalla tilillään.

Andersson kiistää tienneensä vihatwiiteistä

Vasemmistoliiton puheenjohtaja ja opetusministeri Li Andersson on puolestaan todennut, ettei hän ollut tietoinen Dellingerin perustaman tilin vihatwiiteistä.

– Vasemmistoliitolla on nollatoleranssi vihapuheelle ja väkivallalla uhkailulle. Jos olisin tiennyt vihatwiiteistä, olisin puuttunut asiaan jo aiemmin, kirjoitti Andersson Twitterissä.

Twitterin hakutoiminto osoittaa, että Li Anderssonin ja Misha Dellingerin sittemmin suljetun, väkivaltatwiittejä kirjoittaneen @huggywuggy2-tilin välillä on ollut viestinvaihtoa vuodesta 2014 vuoteen 2018.

Dellinger kertoi lopettaneensa väkivaltatwiittejä kirjoittaneen @huggywuggy2-tilin käyttämisen kesällä 2016. Väkivaltaa kannattavat twiitit on kirjoitettu loppuvuodesta 2016. Vielä ainakin marraskuussa 2014 tili profiloitui vahvasti juuri Dellingeriin, sillä tilillä julkaistiin muun selfie Dellingeristä.

– Kyseinen henkilö perusti Twitter-tilin, jolta myöhemmin lähetettiin myös vihatwiittejä. Hän on käyttänyt tiliä ensin omana tilinään ja myös omalla nimellään. Jossakin vaiheessa tilin luonne muuttui, Andersson kommentoi Ilta-Sanomille.

"Ei ole mahdollista nähdä jokaista viestiä"

Misha Dellinger perustamalla @Huggywuggy2-tilillä on ollut vuosien varrella useita nimiä ja tunnuksia. Tämä selviää tilin id-tunnuksen historiaa läpikäymällä. Yksi näistä on ollut @turkuderringer, jonka kanssa Li Andersson on käynyt viestinvaihtoa vuosien 2016–2017 aikana. Andersson on muun muassa eräässä keskustelussa kysynyt, että onko hän, @turkuderringer ja eräs kolmas käyttäjä nyt kutsuttu Jari Sarasvuon luo kylään.

Koska Dellingerin ja väitetysti myös muiden ylläpitämää @huggywuggy2-tiliä ei ole enää olemassa, on mahdotonta sanoa, mitä @huggywuggy2-tilin twiittejä Li Andersson on kommentoinut. Anderssonin kirjoituksissa ei ole viitteitä väkivaltatwiitteihin, joiden vuoksi Dellinger irtisanoutui.

– Yhteyttä minun ja entisen työntekijän perustaman tilin välille on pyritty rakentamaan osoittamalla, että olemme osallistuneet samoihin twitter-keskusteluihin. Keskusteluketjuun osallistuessa näkyvät kuitenkin vain kyseisen viestiketjun viestit, ei muiden kirjoittajien kaikki aiemmat twiitit, vaikka tili on ollut seurattavien joukossa. Ei ole mahdollista nähdä yli tuhannen twitter-seurattavan jokaista viestiä, Andersson totesi Ilta-Sanomille.

Myös MTV Uutiset tavoitteli Li Anderssonia haastatteluun asiasta, mutta hänen avustajansa mukaan ministerillä ei ole asiaan kommentoitavaa tiistaisen Ilta-Sanomien jutun lisäksi.

Lue myös:

    Uusimmat