Li Andersson esiintyi voimakkaasti ja oli tentin "varapääministeri" – Näin Pöllöraati arvioi SuomiAreenan puheenjohtajatentin

0:58
Video: Puheenjohtajatentissä käytiin kiivasta keskustelua aktiivimallin leikkurista.

SuomiAreenassa puoluejohtajat kohtasivat tänään ensimmäistä kertaa vaalien jälkeen. Pöllöraadissa puheenjohtajien suoriutumista arvioivat toimittajat Eeva Lehtimäki, Jussi Kärki ja Alec Neihum.

Kiivaan tentin lopuksi Pöllöraati arvioi vasemmistoliiton Li Anderssonin suoriutumisen parhaimmaksi. Hän oli voimakas puhuja, mutta selitti asiat selkeästi. Muutkin puoluejohtajat saivat raadilta ruusuja – mutta myös risuja.

Li Andersson (vas.), 15 pöllöä

Eeva Lehtimäki: 


Andersson osaa ottaa tilansa ja tänään roolina oli tentin ”varapääministeri”. Puolusti tiukasti hallitusohjelmaa ja selitti ne asiat auki, jotka jäivät Antti Rinteeltä toimittajien hiillostuksessa lillumaan.

Jussi Kärki:


Löysi kateissa olleen vanhan oppositiorytminsä hetkeksi, kun yltyi palopuheeseen kokoomuksen vanhoista eläkeleikkauksista. Hallitusvastuu on tylsistyttänyt parasta retoriikkaa. Onko systeemi nielaissut Lin?

Alec Neihum:


Voimakas esiintyminen. Kokoomuksen viime vaalikauden ”eläkelupauksen” lyttääminen osui varmasti monia arkaan paikkaan – tyylikkäästi vanhuksia puolustanut, ukkosen lailla jylistetty puheenvuoro keräsikin yleisöltä raikuvat aplodit. Ei kiirehtinyt jatkuvasti ääneen, mutta kun Andersson avasi suunsa, asia oli alati painavaa.

Sari Essayah (kd.), 13 pöllöä

Eeva Lehtimäki: 


Kristillisdemokraattien puheenjohtaja kurmuutti reippaasti pääministeri Rinnettä hallituksen työllisyystoimien luovuttamisesta ”ulkoparlamentaarisille voimille”. Otti myös jyrkän kannan Isis-naisiin. Tentin onnistuja.

Jussi Kärki:


Veti minuutin litanian ilman hengenvetoa, kun sai vihdoin puheenvuoron. Hyvä loppunostatus: kesätöissä Iisalmen panimolla, vaan ei maisteluosastolla.

Alec Neihum:


Energinen esitys. Penäsi mielellään hallituksen edustajilta keinoja työllisyyden nostamiseen ja päästi näin ministerit puhumaan itseään puihin. Kevään sekavat kuviot mahdollista europarlamenttipaikkaa koskien – ja itse vaaleissa rannalle jääminen – olivat jääneet taakse. Ikävää Essayahin kannalta, että syksyksi edessä lienee silti taas paluu Orpon ja Halla-ahon taakse Oppositio FC:n juomapullojen täyttäjäksi.

Antti Rinne (sdp.), 11 pöllöä

Eeva Lehtimäki: 


Laittakaapa tentin loppu mieleen. Rinne repäisi sanomalla, että vappusatasen ensimmäinen korotus on tulossa ja jatkoa seuraa. Muutoin Rinne ei ollut vielä saanut esiintymiseensä pääministerimäistä varmuutta. Uudet tiedot Irakin mahdollisista Isis-karkotuksista jäivät vielä vaille selvyyttä.

Jussi Kärki:


Kun herra antaa viran, herra antaa järjen. Kokeneen politiikan seuraajan kommentti yleisöstä: ”Näyttää ihan pääministeriltä”. Vastaus vierestä: ”Sehän on”. Rento, hyväntuulinen ja muutama välihuuto oikeaan paikkaan.

Alec Neihum:


Mikä pääministeriä ärsytti? Ärhäkkyys on tenteissä toki hyväkin asia, mutta ainakaan omien hallituskumppanien päälle ei jatkuvasti kannattaisi huudella. Oli jo selviämässä eläkelupauksen selittämisestä kohtalaisesti, mutta päätti kuittailla toimittajalle siitä, ettei tämä ole neuvotellut EK:n ja SAK:n kanssa. Toivottavasti ehtii nukkua ennen huomisaamuista istuntoa Strasbourgissa!

Antti Häkkänen (kok.), 11 pöllöä

Eeva Lehtimäki: 


Kokoomus ei vielä tiedä, millainen oppositiopuolue se on, ja se näkyi. Tuttua talouspuhetta. Häkkäsen maalina oli keskusta, jota Häkkänen syytti täyskäännöksestä.

Jussi Kärki:


Heräsi viime hetkillä horroksesta, kun pääsi sivaltelemaan Rinnettä vappusatasella. Muuten tarjoili keskustalle poikittaista mailaa tasaisin väliajoin kepun täyskäännöksestä. Kesätöissä aikoinaan S-marketissa.

Alec Neihum:


Oikein vakuuttava sijaistus. Ryntäsi heti alussa nälkäisen gepardin lailla keskustan kimppuun ja ahdisti myöhemmin myös Antti Rinnettä vappusatasista. Mikään Simo Frangén jäyhä mäntyharjulainen ei tietystikään ollut, mutta tällä kertaa olemuksessa oli hienoista oppositiomiehen rentoutta. Ei vastannut suoraan siihen, pettikö Antti Rinne eläkelupauksensa – taisi olla taktinen veto.

Jussi Halla-aho (ps.), 10 pöllöä

Eeva Lehtimäki: 


Kesäparrassa väitellyt Halla-aho ei ollut ihan yhtä terävässä vedossa kuin vaalien alla. Osaa tiivistää vaikeita asioita ymmärrettäväksi puheeksi. Ei manannut, vaikka sitten manasikin vaikeuksia moneen suuntaan vetävälle hallitukselle.

Jussi Kärki:


Työllisyyspolitiikkaan ei löytynyt millään konkretiaa. Filosofoimiseksi meni. Oli runolliset hetkensä - esimerkiksi saatavuusharkinta on puhkottu reikiä täyteen.

Alec Neihum:


Joku sentään jatkaa SuomiAreena-partojen perinnettä! Puhui normaalia kärsivällisemmin esimerkiksi talousaiheista, vaikka jäikin auttamatta oppositiokollega Häkkäsen varjoon. Isis-leireistä puhuttaessa toisti tutut litaniansa eikä sivaltanut riittävästi. Halla-aholla ei ole tapana puhua paljoa päälle, mutta oman vahvuusalueen kohdalla olisi ehkä kannattanut?

Maria Ohisalo (vihr.), 9 pöllöä

Eeva Lehtimäki: 


Ohisalo puolusti eläkkeiden korotuksia, vaikka vappusatanen jäi vielä puolitiehen. Rauhallinen ja tutkijamainen ote, mutta paloa saisi olla hippusen enemmän. Isis-kysymys on vihreiden sisäministerille selvästi kinkkinen aihe.

Jussi Kärki: 


Rauhallinen, analyyttinen ote puree, jos tentin aiheet osuvat kohdalle. Ja nyt osuivat sisäministerin tontille. Jatkossa pitäisi löytyä myös lisää räväkkyyttä anastaa puheenvuoroja. Kesätöissä aikoinaan S-marketissa.

Alec Neihum:


Monta puheenjohtajaa, rajallinen aika, joku jää väistämättä varjoon – nyt niin taisi käydä Maria Ohisalolle. Hallituksen sisäisiä erimielisyyksiä koskeneet kommentit olivat latteita. Hyvä hetki osui Isis-lapsia koskeneeseen keskusteluun, kun pääsi asettumaan kärsivien lapsien puolelle.

Harry "Hjallis" Harkimo (Liike Nyt), 8 pöllöä

 

Eeva Lehtimäki: 


Politiikan talk-show isäntä oli viihdyttävä ja terävä, vaikka omia avauksia ei kuultu. Keskittyi verbaaliakrobaattisesti ja ihan oikeutetusti lyttäämään hallituspuolueiden puheenjohtajien sekavia näkemyksiä esimerkiksi aktiivimallin purkamisesta.

Jussi Kärki:


Toi kansankielellä ja rohkealla puheella väriä tenttiin. Vertasi hallitusohjelmaa abiristeilyyn, jonne mentiin suurin toivein ja "pappa betalar".

Alec Neihum:


Iloisena kesäpäivänä SuomiAreenassa ei pidä olla turhan vakavaa, ja sen oli Harkimo sisäistänyt – läppää lensi. Lähes pelkästään muita puoluejohtajia arvioimaan ja arvostelemaan lavalle olisi kuitenkin voinut rahdata vaikka Renny Harlinin, Pöllöraadin tai Pori Jazzeilla esiintyvän Toton jäsenet. Harkimon abiristeilystä olisi toki kiinnostavaa kuulla lisää, mutta ehkä jollain toisella forumilla.

Katri Kulmuni (kesk.), 6 pöllöä

Eeva Lehtimäki: 


Kulmunin suorituksesta ei jäänyt oikein mitään mieleen. Sellainen ihan okei-veto. Kulmunin pitää terävöittää menoa, jos aikoo pärjätä keskustan tulevassa puheenjohtajakisassa.

Jussi Kärki:


Yhdeksän puheenjohtajan tentti on hankala paikka päästä ääneen ja Kulmuni jäi hieman jalkoihin. "Höpöhöpö, Antti [Häkkänen]" on aina kommentti, josta syntyy vaikutelma, että eväät on syöty.

Alec Neihum:


Keskustan väistyvää puheenjohtajaa Juha Sipilää sijaistanut Katri Kulmuni oli näytönpaikassa. Linjasi kipakasti Isis-leireistä keskusteltaessa, ettei ainuttakaan aikuista pidä hakea Suomeen – yritetäänkö karanneita kepulaisia kuitenkin hakea takaisin perussuomalaisista? Esiintymisestä puuttui särmää. En mää täsä syylissii kaipa yhtikäs, Annika Saarikkoo mää kaipasi, sanoisi kepulainen.

Anna-Maja Henriksson (rkp.), 5 pöllöä

Eeva Lehtimäki: 


Henrikssonin mukaan toimittajat kuulemma haluavat, että hallitus riitelisi. Ei ole ilmeisesti havainnut kepun ja vihreiden jatkuvaa nokkapokkaa. Oikeusministeri hukkasi mahdollisuutensa antaa selkeä kanta suomalaisten Isis-jäsenten saamiseen rikosoikeudelliseen vastuuseen. Jaarittelee liikaa.

Jussi Kärki:


Tentti kiteytyi hänen osaltaan hetkeen, jossa toimittaja sanoi ”Olette oikeusministeri”. ”Olen”.

Alec Neihum:


Kivaa, että oikeusministerin pesti on Henrikssonista hieno! Jo sunnuntaina Poriin tiedettävästi saapunut Henriksson oli iloisella päällä. Puhui selkeästi ja kuulosti vilpittömältä kehuessaan hallituksen yhtenäisyyttä. Ääneen olisi kuitenkin pitänyt päästä enemmän.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja