Yksi oli ylitse muiden MTV:n suuressa puheenjohtajatentissä – näin Pöllöraati arvioi osallistujat: "Liikkeellä kamppailuasenteella"

2:32
Katso videolta pätkiä puheenjohtajatentistä.

Keskustan Katri Kulmuni vei voiton Pöllöraadin arvioinneissa puheenjohtajatentistä. Pöllöraadissa puolueiden puheenjohtajia arvioivat MTV Uutisten päätoimittaja Ilkka Ahtiainen sekä toimittajat Alec Neihum ja Eevi Kinnunen.

Katri Kulmuni (kesk.), 13 pöllöä

Eevi Kinnunen:

Vähän ylivirittynyt ja jopa kireä vaikutelma aluksi, mutta paransi esiintymistään, kun tentti eteni. Toisti häiritsevän monta kertaa, ettei hallituksella ole varaa juosta vaikeita päätöksiä karkuun. Kiersi väitteet hallituspuolueiden erimielisyyksistä väittämällä, ettei keskusta ole uhkaillut mitään, vaikka ministeri Leppä on kertonut, että keskusta tekee Etelä-Savon sotesta hallituskysymyksen. Tentin loppupuolella onnistui velka- ja elpymisrahastokysymyksissä argumentoimaan vahvasti ja haastoi hyvin esimerkiksi perussuomalaisten Halla-ahoa.

Ilkka Ahtiainen:

Terrieri. Vaikutti latautuneelta ja oli liikkeellä kamppailuasenteella. Haastoi Orpoa, Halla-ahoa, jopa hallituskumppani vasemmistoliiton Saramoa. Kun muut hallituspuolueiden edustajat väistelivät, oli virkistävää kuulla hänen myöntävän suoraan, että  hallituksen sisällä on ollut erimielisyyttä liittyen päätösten ajoitukseen työllisyystoimista. 

Alec Neihum: 

Puheenjohtaja Kulmuni on ollut ministerieron jälkeen nurkkaan ajettuna. Nyt tentissä nähtiin Kulmuni, joka ei toistellut ulkoa opeteltuja lauseita, vaan puolusti hallituksen ja ennen kaikkea oman puolueensa linjaa ärhäkästi kuin terrieri. Kulmakarvoja nostattava ja samalla loistava tarraus hallituskumppani SDP:n kantaan ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta!

Petteri Orpo (kok.), 12 pöllöä

Eevi Kinnunen:

Ajallisesti huomattavan paljon äänessä. Monen puolueen edustaja haastoi Orpoa, mikä asemoi hänet eräänlaiseen vanhan isännän rooliin. 

Oli monessa kohtaa omilla vahvuusalueillaan, kun puhe painottui työllisyyteen ja talouteen. Hetkittäin puhe isien ja äitien työpaikoista tuppasi lipsahtamaan tunteisiin vetoavasta imelän puolelle.

Suoriutui kaiken kaikkiaan hyvin, mutta ei hätkäyttänyt tai yllättänyt.

Ilkka Ahtiainen:

Orpo oli pirteä. Kokemus valtiovarainministerinä näkyy edelleen siten, että asiat ovat hyvässä järjestyksessä päässä ja ulosanti on selkeä. Viides pöllö meni siinä, kun puhui työn tarjonnasta ja kysynnästä. Liian epäkonkreettista, ei niin puhuta tavallisille suomalaisille. 

Orpon nasakoin kommentti liittyi hallituksen talouskriisitoimiin: Hallitus on tehnyt vain sen, missä kaikki poliitikot ovat hyviä: jakanut rahaa.

Alec Neihum:

Kokoomusjohtaja oli hallituksen nälkäisille metsästäjille kuin maalitaulu. Kaikki halusivat oman osansa Orposta. Puolustautui Kulmunin ja Saramon hyökkäyksiltä hyvin, vaikka olikin talouskurilinjallaan vähän tylsä – sanan säilä olisi voinut heilua räyhäkkäämminkin.  

Sari Essayah (kd.), 12 pöllöä

Eevi Kinnunen:

Kokenut, terävä ja tasavarma esiintyjä. Vain velkaantumiskysymyksessä kiihtyi liki huutamaan.  Onnistui työllisyystoimissa nostamaan kritiikkinsä kärkeen konkreettisia asioita, kuten työllisyyskokeilujen laihat tulokset. 

Vaikuttaa tuntevan asiat ja hallitusohjelman, minkä tuo myös uskottavasti esille. 

Ilkka Ahtiainen:

Essayah on hyvä oppositiopoliitikko, mikä näkyi myös tentissä. Osoitti olevansa hyvin perillä EU-kiemuroista, kun puhuttiin EU:n koronaelpymisrahastosta. Palautti politiikan kielenkäyttöön sanan syömävelka ruimiessaan hallitusta siitä, että se lisää menoja koronakriisin varjolla aivan tavanomaisiin kohteisiin.

Alec Neihum:

Vesa Keskinen jakaa bensaa, Sari Essayah tasapaksuhkoja talousnäkemyksiä. Otti oman tilansa ja esitti uskottavaa kritiikkiä siitä, että hallitus pyrkii lakaisemaan sotkunsa – esimerkiksi työllisyystoimien puutteen – koronamaton alle. Onnistuiko kuitenkaan vetoamaan puolueensa äänestäjien ydinteemoihin?

Jussi Saramo (vas.), 12 pöllöä

Eevi Kinnunen:

Rennon oloinen esiintyminen. Haastoi Orpon työllisyystoimien kohdalla esiin nostamaa perhe-retoriikkaa jopa veijarimaisella tavalla. Laukoi muutenkin räväkästi varsinkin kokoomuksen suuntaan. 

Kulmunin silmien pyörittelystä saattoi nähdä, että meni velka- ja elvytyskysymyksissä melko kauas keskustan linjasta. 

Ilkka Ahtiainen:

Positiivinen ponnekas yllättäjä. Napakampi kuin poissaolija Li Andersson, ja jotain samanlaista taisteluhenkeä kuin ex-puheenjohtaja Arhinmäessä. Uskalsi puolustaa velkaantumista, sinänsä pätevällä perustelulla: velka ei juuri nyt ole ongelma, koska Suomi saa sitä ilmaiseksi. 

Alec Neihum:

Tentin vahvimpia suorittajia. Esitti ymmärrettäviä perusteluja EU-tason verotukselle ja puolusti hallituksen elvyttävää talouspolitiikkaa vankasti. Äänen korottaminen on taiteen laji, jonka Saramo osaa – tarpeeksi, muttei liikaa. Puheenjohtaja Li Andersson voi tämän tentin perusteella lomailla rauhassa.

Maria Ohisalo (vihr.), 11 pöllöä

Eevi Kinnunen:

Kiihkoton esiintyjä, mikä on sekä plussa että miinus. Pidättäytyi kommentoimasta Haaviston asemaa. Kiersi myös kysymykset vihreiden mahdollisesta hallituksesta lähdöstä, jos ilmastopäätöksiä ei saada aikaan. 

Kiihtyi työllisyystoimikritiikin kohdalla. Ei päässyt missään vaiheessa profiloitumaan kunnolla vihreille tärkeissä asioissa. 

Ilkka Ahtiainen:

Ohisalon tähtihetki osui tentin osuuteen, jossa puhuttiin ansiosidonnaisen ulottamisesta kaikille, ei vain ammattiliittojen jäsenille. Aihe on noussut esille kokoomuksen aloitteena, mutta Ohisalo totesi (monelle varmasti uutinen), että asia on kirjattu hallitusohjelmaan, tosin kokeiluna. Yllätti välihuutelulla. Siitä neljäs pöllö.

Alec Neihum: 

Vihreiden Ohisalo esiintyi tapojensa mukaan rauhallisesti, mikä oli jopa hektiseksi yltyneessä tentissä ihan piristävää. Vakuutti ennen kaikkea koronakeskustelussa ja keräsi pisteet jakaessaan elvytyssatasensa pienituloisille yksinhuoltajille vaikkapa kirjojen ostamiseen. Jäin kuitenkin miettimään, riittääkö sote-uudistuksen työllisyysvaikutuksissa todella ilakoitavaa?

Harry Harkimo (liik.), 9 pöllöä

Eevi Kinnunen:

Harkimo puhuu niin kovaa ja itsevarmasti, että hän ehkä pystyisi paitsi purjehtimaan myös uimaan maailman ympäri.  Esiintyi arkisen puhekielisesti, sillä höpöhöpöt ja kampaviinerit vilisivät.

Erottui rivistä rehvakkaalla tyylillään, kun iski kovaa työmarkkinajärjestöjä ja heitteli velkakeskusteluun Italia-vertauksia. Keskittyy kritisoimaan, mutta omat avaukset olivat vähissä. 

Ilkka Ahtiainen:

Yllättävän hyvä. Viihdeohjelmista ja muusta julkisuudesta tuttu tyyli toimi tentissä. Napakoita kommentteja, olipa hän opetellut muutaman luvunkin, kun puhuttiin elpymisrahastosta. Onnistui kertaalleen suorastaan ohjaamaan keskustelua, kun otti esiin työmarkkinajärjestöjen roolin työllisyyden hoidossa tai hoitamattomuudessa.

Alec Neihum:

Useissa viime vaalien tenteissä Harkimon esiintyminen perustui puheenvuoroihin, joissa käytiin läpi, mitä kaikkea Harkimo ei ollut politiikassa ymmärtänyt. Sitä nähtiin tänäänkin, mutta vastapainoksi Harkimo sai aikaan myös aitoa debattia esimerkiksi EU-elvytyspaketista. Mukavaa herättelyä useassa kohdassa.

Jussi Halla-aho (ps.), 8 pöllöä

Eevi Kinnunen:

Halla-aho erottuu parhaiten rivistä olemalla varsin eri linjoilla kuin moni muu. Elpymisrahasto-kysymyksessä perussuomalaiset on alusta asti argumentoinut selvimmin rahastoa vastaan, niin taas tentissäkin. Rakensi jopa työllisyyskysymyksessä vastakkainasettelua työllisyystoimien ja vihreiden arvojen välille. Asetelma tuntui hieman väkisin väännetyltä.

Onnistuu julkisissa esiintymissään usein vaikuttamaan siltä, että haluaisi olla jossain muualla. 

Ilkka Ahtiainen:

Ei ihan parhaimmillaan, olisi tarvittu pari punch-linea neljänteen pöllöön. Nauratti yleisöä, kun puhuttiin tapaus Haavistosta ja siitä, millaiset edellytykset Haavistolla on toimia ulkoministerinä samaan aikaan kun häntä epäillään rikoksesta: Ei poliittista kilpailijaa haittaa, että hän (Haavisto) siinä sinnittelee. 

Otti eniten matsia Katri Kulmunin kanssa, mikä kielii nykyisestä poliittisesta asetelmasta näiden kahden puolueen kesken: Perussuomalaiset on kasvanut entisillä keskustan konservatiiviäänestäjillä.

Alec Neihum:

Onnistui kertaalleen puhumaan maahanmuutosta tentistä, jossa maahanmuuttoa ei käsitelty – puolueen äänestäjäkuntaa ajatellen onnistuminen. Suurimmat jauhotukset jäivät kuitenkin näkemättä. Koronakevät on ollut perussuomalaisille hankala, ja sen jälkeenkin on puhuttu tylsästi taloudesta ja työpaikoista: tämä näkyi Halla-ahon esiintymisessä.

Ville Skinnari (sd.), 8 pöllöä

Eevi Kinnunen:

Rauhallinen esiintyjä, joka hetkittäin tuntui laskevan tentin tempoa. Ei säkenöinyt, ei epäonnistunut eikä jättänyt vahvaa muistijälkeä. Oli parhaimmillaan tentin alkupuolella, kun laittoi hallituksen eripurat suht taitavasti mittakaavaan.

Ilkka Ahtiainen:

Rentoutui loppua kohden, mutta liian myöhään neljänteen pöllöön. Oli parhaimmillaan, kun nokitti Harkimoa, joka vaati hallitukselta tietoa Suomen neuvottelustrategiasta EU:n elpymisrahastosta: ”Ethän sinäkään kesken neuvottelujen kerro Jokereiden sopimuksista.”

Alec Neihum:

Onko SDP yhden naisen show? Skinnari oli selvästi hieman hermostunut ja piti pitkiä, kankeahkoja puheenvuoroja – siis oli kaikkea sitä, mitä Sanna Marin ei. Työllisyyspäätöksiä on luvassa kun sumu hälvenee, sanoi Skinnari, ja katsoja kysyy, että koskahan meinaa hälvetä. Tiiviimpiä viestejä, enemmän konkretiaa!

Sandra Bergqvist (r.) , 4 pöllöä

Eevi Kinnunen:

Puhui koko tentin aikana vähän ja mieleen jäi lähinnä se, että hän ei ole koronakriisin aikana käyttänyt maskia. Oli toki vaikeassa tilanteessa pienen puolueen suhteellisen harvoin esillä olevana edustajana.

Hyvää on se, että kun sanoo vähän, ei erityisesti epäonnistukaan.

Ilkka Ahtiainen:

Hypätä tuntemattomuudesta suoraan mestareiden liigaan – se olisi kova paikka kelle hyvänsä. Teki sen minkä pystyi, mutta kokemattomuus näkyi ennen kaikkea ympäripyöreytenä. No, nyt tiedetään, että Rkp:n varapuheenjohtaja on Sandra Bergqvist.

Alec Neihum:

Puoluejohtajien tentit ovat armoton laji. Keskustelu on vilkasta ja omasta puheenvuorosta on taisteltava. Kun Bergqvist harvoin pääsi ääneen, puheenvuorot olivat lähinnä aiemman keskustelun komppaamista. Anna-Maja Henrikssonin rentous loisti poissaolollaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja