Mainos

Levottomuudet jatkuvat Israelissa – useita palestiinalaisia saanut tänään surmansa

Israelilaisten ja palestiinalaisten yhteenotot jatkuivat tänään samaan aikaan kun YK:n turvallisuusneuvoston on määrä jälleen kerran kokoontua käsittelemään tilannetta.

Turvaneuvoston ei odoteta sorvaavan vielä perjantai-iltana päätöslauselmaa, mutta diplomaattilähteiden mukaan neuvoston on tarkoitus saada aikaan lausunto, jossa kehotetaan osapuolia pidättymään väkivallasta.

Palestiinalaisten viha kirjaimellisesti leimahti Joosefin hautana tunnetun, juutalaisille pyhän paikan polttamisena Nablusissa Länsirannalla perjantain vastaisena yönä. Israelin armeijan mukaan satakunta palestiinalaista mellakoi paikalla ja lopulta tuikkasi sen tuleen.  

– Joosefin haudan polttaminen osoittaa selkeästi, mitä Jerusalemin pyhille paikoille tapahtuisi, jos ne joutuisivat palestiinalaisten johdon käsiin, summasi Israelin ulkoministeriön edustaja Dore Gold.  

Israelin armeija tuomitsi hyökkäyksen ja ilmoitti pidättävänsä palon sytyttäjät. Pyhäkkö on määrä korjata entiselleen.

Verenvuodatus jatkui

Jo pari viikkoa jatkuneeseen tapaan veriteoilta ei vältytty perjantainakaan. Viimeisten sairaalalähteiden mukaan ainakin kolme palestiinalaista on saanut surmansa Länsirannalla ja Gazassa. Lähellä Hebronia Israelin sotilaat ampuivat toimittajaksi naamioituneen palestiinalaisen, joka yritti puukottaa sotilaan.

Gazassa kaksi palestiinalaista kuoli ja liki 30 haavoittui yhteenotossa Israelin armeijan kanssa. 

Ampumahaavojen lisäksi palestiinalaiset saivat vammoja kyynelkaasusta.  

Gazaa hallitseva Hamas-äärijärjestö oli kehottanut ihmisiä osallistumaan "vihaa uhkuviin yhteenottoihin".  

Väkivaltaisuuksissa on kuollut seitsemän israelilaista ja yli kolmekymmentä palestiinalaista kahden viikon kuluessa.

Surmansa saaneista palestiinalaista 11 oli puukotushyökkäysten tekijöitä.  

Viimeaikaiset levottomuudet, ennen kaikkea puukotukset, ovat herättäneet kysymyksiä, onko palestiinalaisalueilla alkamassa kolmas kansannousu eli intifada. Edelliset intifadat olivat vuosina 2000-2005 ja 1987-1993.

Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn on määrä pian matkustaa Lähi-itään keskustelemaan tilanteen rauhoittamisesta. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on niin ikään sanonut olevansa valmis tapaamaan palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin, jotta tilanne rauhoittuisi.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.